China bouwt 450 gigawatt PV in woestijn, houdt steenkool als basis

08.03.2022 Joyce Beuken

China bouwt 450 gigawatt PV in woestijn, houdt steenkool als basis

China is van plan 450 gigawatt aan zonne- en windenergiecapaciteit te bouwen in de Gobiwoestijn en andere woestijngebieden. Wel houdt het land zich vooralsnog vast aan steenkool als 'stabiele basis' voor de energievoorziening, zo meldt persbureau Reuters.

"China gaat de grootste schaal van zonne- en windenergie opwekkingscapaciteit in de Gobi en woestijn in de geschiedenis bouwen, namelijk 450 gigawatt", zei He Lifeng, directeur van de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie (NDRC), tijdens het Nationale Volkscongres. President Xi Jinping heeft daarnaast toegezegd China's totale wind- en zonne-energiecapaciteit op minstens 1.200 gigawatt te willen brengen.

Kolen als 'stabiele basis'
China had tegen eind 2021 306 gigawatt aan zonne-energiecapaciteit en 328 gigawatt aan windenergiecapaciteit geïnstalleerd. De bouw van ongeveer 100 gigawatt aan zonne-energiecapaciteit is al aan de gang in het woestijngebied.

He Lifeng erkent wel dat hoog-efficiënte kolengestookte vereist zijn om de stabiele werking van het net te ondersteunen naast hernieuwbare energie. Kolengestookte elektriciteitscentrales kunnen volgens hem als stabiele basis fungeren naast hernieuwbare energiebronnen, die schommelen naar de weersomstandigheden.

Zijn opmerking sloot aan bij een verklaring van de Chinese vicepremier Han Zheng deze week dat China ten volle gebruik moet maken van "de fundamentele rol van steenkool als waarborg voor de energievoorziening".

De NDRC zei in zijn werkplan voor 2022, dat zaterdag werd gepubliceerd, dat China "de piekbesparende en fundamentele ondersteunende rol van traditionele energie, vooral steenkool en kolengestookte energie, zal blijven benutten".