Container lost terugleverproblemen op

19.05.2021 Joyce Beuken

Container lost terugleverproblemen op

Een overbelast netwerk vormt een groot dreigement voor de energietransitie, en de markt speelt daar maar al te graag op in. 18 april trad HMB Solar Nederland B.V. (dochter van HMB GmbH uit Meppen Duitsland) naar buiten met een innovatie. Door middel van de PowerControl en accu-opslag kan voorkomen worden dat er te veel opgewekte stroom wordt teruggeleverd.

Het nieuws dat de activiteiten van het Duitse HMB GmbH in Nederland zullen worden uitgerold wordt veelvoudig opgepakt en er wordt flink op gereageerd. “Misschien wel té veel”, lacht Joeri de Ruijter, teammanager van het bedrijf. “We hebben een hoop gesprekken op de planning staan. We krijgen ontzettend veel aanvragen van mensen die problemen ervaren met het terugleveren.”

Netcongestie

De Ruijter legt uit dat het project met name gebaseerd is op terugleverproblemen. “Met name in de Noordelijke provincies kunnen mensen vaak niet aan het net terugleveren als gevolg van netcongestie. Het systeem houdt als het ware in de gaten welke hoeveelheid stroom er teruggeleverd kan en mag worden, de rest van de energie wordt opgeslagen.”

Bedrijven die hun CO2 uitstoot naar beneden moeten brengen komen een heel eind met het binnenhouden van stroom. Maar overstappen op duurzame stroom wordt in veel gevallen niet gestimuleerd omdat er een overbelast net op de loer ligt. De Ruijter legt uit hoe de innovatie vastgelopen bedrijven weer op gang helpt richting verduurzaming: “Er zijn bedrijven die een toezegging hebben gekregen van de netbeheerder, die stelt dat ze bijvoorbeeld 250 kW aan het net mogen terugleveren. Hun verbruik is soms wel 400.000 kWh, waardoor ze met een beperking opgescheept zitten. Dankzij ons systeem kan die begrenzing worden toegepast.”

Niet mogen terugleveren

“Wanneer je geen teruglevergarantie krijgt van je netbeheerder kun je geen PV-installatie nemen, aangezien je nul mag terugleveren. Je mag wel je eigen verbruik opwekken,” vervolgt De Ruijter. Het systeem is volgens hem niet geschikt voor huis, tuin en keuken gebruik, tenzij je echt een heel hoog verbruik hebt. “Het is vooral heel aantrekkelijker voor de Mkb’ers en industrie.”

Zenon Elektriciteit Opslag Systeem (EOS)

De Ruijter geeft toe misschien wat op de zaken vooruit te lopen. “Binnen drie maanden willen we de productie in Nederland hebben zitten. Dat is belangrijk om zo snel mogelijk te kunnen leveren.” Als de productie in Nederland op gang is, kan er in drie weken tijd al maar liefst 1 megawattuur aan opslagsystemen worden geleverd.

Momenteel worden de batterijen in Zuid-Afrika geproduceerd. In deze regio zijn dergelijke systemen razend populair. “Niet vanwege financiële voordelen, maar omdat het stroomnet lang niet zo ontwikkeld is als in de Westerse landen. Op veel plekken ontbreken voorzieningen.” Het Elektritciteit Opslag Systeem (EOS) van Zenon weet stroom te brengen naar plekken waar dit voorheen niet voor mogelijk werd gehouden.

Dieselaggregaten

HMB Solar is momenteel in gesprek met een firma in Kenia waar men waterbereiding en pompinstallaties bouwt die overal kunnen worden ingezet. De opslagsystemen trekken ook de aandacht van festivals. “De stroomvoorziening wordt op festivals geregeld met dieselaggregaten, maar dat mag op een gegeven moment niet meer.” Ook veel ziekenhuizen maken gebruik van dieselaggregaten in geval van nood. Steeds meer locaties willen hiervan af. "HMB Solar trekt hun interesse, niet alleen omdat het een uniek systeem betreft, maar ook omdat het betaalbaar is voor die instanties”, stelt De Ruijter.

Lithium Titaan accu’s

De meeste elektrische auto’s die gebruikmaken van accu’s bevatten lithium ionen. HMB Solar maakt gebruik van Lithium Titaan, een duurzamer materiaal wat de levensverwachting van het systeem verhoogt ten opzichte van andere opslag, stelt De Ruijter. “De levensduur van panelen is momenteel 25 jaar, aan het einde van hun leven hebben ze overigens nog maar 80% van het oorspronkelijke vermogen. Bij Lithium Ionen kun je zo’n 6.000 cycli volbrengen voor het systeem afgeschreven is. Zenon heeft 20.000 cycli getest. Het totale vermogen is hierna met zo’n 0,6 procent afgenomen.”

Negatieve stroomprijs

Een container met een opslag van 1 MWh kost 400.000 euro. Dat betekent dat je 4 cent per kilowattuur betaalt. De Ruijter legt uit hoe een slimme investeerder zelfs geld kan verdienen aan een negatieve stroomprijs. “Als je de stroomprijs negatief is kun je je container opladen. Als je daarna, als de stroomprijs hoog is, stroom teruglevert, levert dat je meer op.” Maar dat is natuurlijk niet de voornaamste reden om het apparaat aan te schaffen.

Stabiliseren stroomnet

De EOS container van HMB Solar kan een bijdrage leveren aan de stabilisering van het stroomnet. De Ruijter vertelt dat Enexis het bedrijf benaderd heeft omdat het mee kan helpen middels peakshaving op het net. “Vooral bij grote zonneparken en installaties komt dit goed van pas. Door overdag op te laden wordt het net een stuk stabieler gehouden.”

Meer informatie over HMB Solar is te vinden op de website van het bedrijf.