De pionier Peter Segaar

24.08.2021 Simone Tresoor

De pionier Peter Segaar

Segaar: ‘PV is mijn uit de hand gelopen hobby’

de pionier zelfst.naamw. (m.) Uitspraak:   [pijoˈnir]: Iemand die als een van de eersten een bepaald gebied betreedt en zijn/haar weg moet vinden zonder gebruik te kunnen maken van de ervaring van anderen.

Ook in de solar zijn pioniers die belangrijk werk deden (of doen) waarop anderen kunnen voortbouwen. In deze rubriek brengen wij ze voor het voetlicht.

Peter Segaar (61) woont in Leiden en is al sinds jaar en dag bezig met PV. Verzot op de ontwikkeling door de jaren heen, maar vooral een ‘cijfer-gek’. Hij pluist alle cijfers en berichtgevingen over PV uit en maakt ze inzichtelijk op zijn website Polder PV. En dan op zo’n manier dat het makkelijk leesbaar is voor leken die, net als hij, een fascinatie hebben voor zonnestroom en de ontwikkeling ervan in Nederland.

Segaar komt uit een tuindersgezin met vijf kinderen. Daar was het soms wat sprokkelen met zovelen en werd er daarom ook zuinig geleefd. Dat doen Peter en zijn vriendin nog steeds, ze zijn geen verspillers en over iedere aankoop wordt goed nagedacht. Zij wonen samen in een Centraal Wonen Complex, iets wat men vroeger een leefgemeenschap zou noemen. Ze wonen er klein maar tevreden.

Het was in ditzelfde wooncomplex waar zijn liefde voor PV begon. In 1998 stond er in het ledenblad van Greenpeace de zogenaamde Sunpoweractie. Zonnestroom was toen nog een grote belofte en via de actie kon je voor 1000 gulden per stuk zonnepanelen aanschaffen. Dat leek Segaar wel wat, maar er was een probleem: hij huurde en was dus geen eigenaar van een eigen dak. Maar in overleg met de verhuurder en zijn buren lukte het toch en in maart 2000 lagen er dan toch echt vier panelen op het dak van het complex.

'Mijn tien relatief oude panelen produceren nog steeds boven verwachting goed'
De subsidieverstrekker Novem wilde wel dat de opbrengst zou worden gemonitord. En laat Segaar dat nou net heel erg leuk vinden om te doen. Hij begon vol goede moed, eerst nog wat kneuterig, maar hij werd er gaandeweg steeds beter en professioneler in. De Nuon had een jaarlijkse opbrengst beloofd van 88 KWh per paneel, maar Segaar kwam er al snel achter dat de panelen veel meer produceerden. In 2004 richtte hij de website Polder PV op om zijn bevindingen te delen. Een jaar na plaatsing van de eerste panelen nam hij er nog zes bij. De tien panelen produceren nog steeds boven verwachting goed.

Ondertussen ging Segaar zich steeds meer verdiepen in achtergrondinformatie, politiek en cijfers van organisaties die de groei van PV in Nederland bijhielden. Hij goot al deze cijfers in tabellen en grafieken. Mocht hij onderweg een fout tegenkomen in de cijfers van een organisatie, dan was een ding zeker: dat vertelde hij ze. Want het onderwerp is belangrijk genoeg om af en toe de boel op scherp te stellen.

 'Zonder zonneparken gaan we onze doelen niet halen'
Segaar: “De echte vlucht kwam natuurlijk met de SDE. De subsidie is de aanzet geweest voor de ontwikkeling van zonneparken en echt grote projecten. Vanaf 2014 is de boel echt gaan vliegen, maar we moeten wel alert blijven. Ik hoop echt dat de netbeheerders erin slagen snel genoeg uit te breiden om de groei bij te kunnen benen. Ik vind het zorgelijk dat blijkt dat de enorme capaciteit die via SDE is beschikt niet altijd gerealiseerd gaat worden. Er is al 4 GW niet gerealiseerd en dat volume  gaat nog veel hoger worden. Doodzonde van al het werk dat daarin is gaan zitten. Daarnaast gaan we zonder de zonneparken onze doelen niet halen.”

“Ik ben er trots op dat ik veel geïnteresseerde leken enthousiast heb gemaakt met mijn cijferwerk. Dat ik het cijfermatig en visueel hard maak en dat ik kan uitleggen hoe het zit. Ik heb er inmiddels meer dan een dagtaak aan. Mijn vriendin trekt me met enige regelmaat achter de computer vandaan. Voor een fietstocht bijvoorbeeld, want dat doen we graag. Dat we dan onderweg stoppen bij een paar zonneparken neemt zij op de koop toe, grinnikt Segaar.