Doelstelling Europees Parlement niet realistisch

13.10.2020 Anje Hoogland

Doelstelling Europees Parlement niet realistisch

Vorige week keurde het Europees Parlement een plan goed om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 60% te verminderen ten opzichte van 1990. Maar is dat haalbaar? Onderzoeker Tom Ras van DNE Research denkt dat het een te ambitieus plan is.

Ras deed onderzoek naar de potentie van solar in Europa op basis van de plannen en doelen die de landen gesteld hebben. Hij keek daarvoor naar de belasting- en subsidieregelingen en de regelgeving die de landen voor de komende tien jaar hebben opgesteld. “In de laatste klimaatplannen was nog een emissiereductie van 40% vastgesteld. Aan de hand daarvan zijn alle Nationale Energie en Klimaat Plannen (NEKP) geschreven waar we voor ons onderzoek ook naar gekeken hebben. Dus dan is een verhoging naar 60% opeens wel erg ambitieus.”

Werkgelegenheid

Ondanks de wens van het Europees Parlement, wordt de 2030 doelstelling in de nieuwe Green Deal naar alle waarschijnlijkheid in december vastgesteld op 55% ten opzichte van 1990. Een percentage dat volgens Ras wellicht haalbaar is, mits er snel grote veranderingen plaatsvinden. Want we gaan in ieder geval de goede kant op. “Het totaal geïnstalleerd vermogen aan zonne-energie in heel Europa is nu 120 gigawatt en zal op basis van beleid in 2030 groeien tot 350 gigawatt. Dat is gigantisch. Zon zal dus een heel groot aandeel hebben om dat percentage te verwezenlijken. De branche zal ook een hoop werkgelegenheid creëren.”

“Uiteindelijk is het de bedoeling dat alle netwerken in Europa aaneengeschakeld worden.”

De onderzoeker ziet voor de solarbranche binnen Europa de grootste potentie in Hongarije, Polen en Portugal. Maar ook in Nederland is ondanks de negatieve subsidieontwikkelingen voor solar nog veel ruimte in het beleid. “Dat kun je bijvoorbeeld concluderen uit de conceptversies van de Regionale Energie Strategieën die pas zijn ingediend. Wind en zon leveren, als die plannen doorgaan, zelfs 50 terrawattuur op in plaats van de 35 terrawattuur die van tevoren gevraagd werd. 23 terrawattuur daarvan komt van zon. Het is maar de vraag of dat gehaald wordt, maar de potentie is er blijkbaar wel. Daarnaast heeft zon inmiddels ook minder subsidie nodig om toch nog door te kunnen groeien doordat de ontwikkelingskosten zo enorm dalen.”

Netcapaciteit

Zou die 60% dan niet toch haalbaar moeten zijn voor ons land? “In Nederland zijn we ook afhankelijk van het net. We kunnen wel meer opwekken, maar we kunnen het nergens kwijt. Er moeten dus eerst miljarden geïnvesteerd worden om het net te verzwaren. En dat is niet zomaar binnen een aantal jaar gedaan.”

Ras verwacht dat er ook op Europees vlak nog veel meer potentie ligt als alle plannen voor het elektriciteitsnet doorgang vinden. “Uiteindelijk is het de bedoeling dat alle netwerken in Europa aaneengeschakeld worden zoals dat nu al met gas gebeurt. Dan kan de opgewekte stroom uit Spanje dus bij wijze van spreken naar Nederland gestuurd worden. Maar dat staat nog in de kinderschoenen dus dat zal voor 2030 nog niet het geval zijn.”

De exacte bevindingen van Ras waarin de potentie in heel Europa uitgebreid wordt toegelicht zijn volgende maand beschikbaar via DNE Research.