Drijvende PV: China (320MW) op de hielen gezeten door India (600MW)

19.07.2022 | Actueel Simone Tresoor

Drijvende PV: China (320MW) op de hielen gezeten door India (600MW)
©Huaneng Power International

Het Chinese elektriciteitsbedrijf Huaneng Power International heeft een drijvende zonne-energiecentrale van 320 MW in gebruik genomen in Dezhou, een stad in de Chinese provincie Shandong aan de Gele Zee.

De drijvende zonne-installatie is gebouwd op een reservoir in de buurt van de 2,65 GW kolengestookte elektriciteitscentrale van Dezhou. Het reservoir wordt tevens gebruikt als viskwekerij.

Twee fases
Het project beschikt ook over mogelijkheden voor energieopslag en is geïntegreerd met een nabijgelegen onshore windpark. De drijvende zonne- en windenergie-eenheden delen een deel van de infrastructuur voor elektriciteitstransmissie die nodig is om de geproduceerde energie aan het net te leveren.

Het project werd gebouwd in twee fasen met een capaciteit van respectievelijk 200MW en 120MW. De eerste fase omvatte de bouw van 200MW drijvende zonnepanelen met 8MWh energieopslagcapaciteit die in november 2020 werd voltooid en aangesloten op het net.

Kolencentrales
In de tweede fase werden de extra 120MW aan drijvende zonnepanelen geïnstalleerd, resulterend in een complete 320MW drijvende zonne-energiecentrale die inmiddels officieel in gebruik is genomen en maakt gebruik van Huaweis Fushion Solar Smart PV Solution. De installatie levert 420 kWh aan schone elektriciteit, wat een besparing op 205.000 ton steenkool is.

Uiteraard zijn alle grote hernieuwbare energiebronnen die in gebruik worden genomen, laat staan ​​in China, een reden tot feest. De Chinese regering zegt dat het kolenverbruik in China pas na 2025 zal verminderen. De Chinese president Xi Jinping zei dat China zou stoppen met het bouwen van kolengestookte elektriciteitsprojecten in het buitenland. Maar China, verantwoordelijk voor maar liefst de helft van de wereldwijde kolengestookte elektriciteitsopwekking, lanceert in eigen land nog steeds nieuwe kolencentrales om aan zijn enorme vraag naar elektriciteit te voldoen.

Volgend jaar opent India een drijvende installatie van 600MW
Reuters schrijft hierover: “Een rapport dat deze maand door onderzoekers van de Chinese State Grid Corporation is gepubliceerd, zegt dat zorgen over de energiezekerheid betekenen dat het land in de periode 2021-2025 waarschijnlijk maar liefst 150 GW aan nieuwe kolengestookte stroomcapaciteit zal bouwen, wat het totaal op 1.230 GW brengt.”

Het project is voor nu het grootste drijvende zonnepark ter wereld, maar dat zal niet lang meer duren. In 2023 wordt namelijk een 600MW drijvend zonnepark in gebruik worden genomen in Madhya Pradesh, India.

 
 

 

drijvende PVHuaweiChinaindia

Bedrijvenregister

Agenda

Training: SolarEdge | Commercial Designer Training

Logo SolarEdge Technologies (Holland) B.V.
2 september 2022
09:00 - 12:30
Vianen

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.

Lees verder

Webinar: Aan de Slag met Opslag - Laad uw kennis op over thuisbatterijen

Logo SMA
5 september 2022
09:30
Online

SMA

Lees verder

Webinar: Vlotter werken met Sunny Design

Logo SMA
6 september 2022
09:30
Online

SMA

Lees verder

Webinar: De nieuwe Sunny Tripower Smart Energy Hybride omvormer

Logo SMA
6 september 2022
09:30
Online

SMA

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu