Drijvende zonnepark bij Hattemerbroek voorziet 4.300 huishoudens van groene stroom

23.05.2023 Saima Wasefi

Drijvende zonnepark bij Hattemerbroek voorziet 4.300 huishoudens van groene stroom
©PowerField

Het nieuwe drijvende zonnepark bij Hattemerbroek, nabij Zwolle, is goed voor de productie van 16,4 megawattpiek groene stroom. Het project is gerealiseerd door PowerField en GroenLeven op landgoed Noorderhoek in een voormalige zandwinningsput. Het bestaat uit ongeveer 30.000 panelen die naar verwachting de komende zomer 4.300 huishoudens van groen stroom kunnen voorzien.

Het zonnepark neemt een deel van de zandwinningsplas en is omringd door stroken water. Op deze wordt naast een grote stap naar de energietransitie ook de natuurwaarden behouden en versterkt. Er is voldoende open water beschikbaar waardoor de habitat van de bevers ten noorden van het park niet wordt aangetast.

De zonnepanelen zijn samen met de transformatorhuizen geplaats op speciale zonnebootjes boven het water, waardoor er ruimte is voor licht en lucht het water kunnen blijven raken. Het systeem is verankerd op de bodem van de plas. Hierdoor wordt de ecologisch rijke oevers van de zandwinplassen niet aangetast. Deze aanpak is volgens Peter Paul Weeda, CEO van GroenLeven, een goed voorbeeld van energietransitie zonder aantasting van de bestaande ruimte en ecologie.

“Nederland is een klein land. Multifunctioneel ruimtegebruik is dan ook essentieel. Met GroenLeven tonen we wat er allemaal mogelijk is met zonnepanelen: op grote daken, als carport, boven fruit, op een luchthaven en dus ook drijvende zonneparken. Nederland is door GroenLeven met drijvende zonne-energie koploper buiten China. Zo drijven er meer dan een half miljoen GroenLeven-zonnepanelen in Nederland. Daar ben ik ontzettend trots op. Ook op dit project bij Hattemerbroek. Het laat zien dat opwek van duurzame energie hand in hand kan gaan met natuur en ecologie, door ons unieke systeem.”

Voor optimaal gebruik van de netcapaciteit is PowerField van plan om een batterijensysteem toe te voegen aan het zonnepark. De stroom die wordt geproduceerd tijdens de piekuren kan worden opgeslagen in de batterijen en weer worden gebruikt als de vraag groot is.

“Zonnepark Hattemerbroek is het eerste drijvende project van PowerField. De ontwikkeling hiervan was dan ook zeer leerzaam voor ons. We kennen GroenLeven als een betrouwbare en ervaren partner, en zijn dan ook blij dat zij de bouw uitvoeren”, aldus PowerField-CEO Jean-Louis Bertholet.

“De realisatie van Zonnepark Hattemerbroek is weer een belangrijke stap in de energietransitie van Nederland, en draagt bij aan de duurzame ambities van de gemeente Oldebroek en de provincie Gelderland. Het is tevens een mijlpaal in de ambities van PowerField: we zijn zeer trots op dit project.”