Duitser verjaagt duiven uit zonnepanelen met eigen innovatie
28.05.2021 Joyce Beuken

Rainer Sedlmaier uit het Duitse Nauheim was bezorgd dat het PV-systeem op het dak van zijn zoon beschadigd zou kunnen zijn door de aanwezigheid van duiven, die soms hun nesten vlak onder de modules maken. Hij kwam zelf met een innovatieve oplossing.
Sedlmaier heeft zelf ook zonnepanelen op zijn dak, net als zijn buren. Echter lopen beide installaties geen risico op beschadiging door duiven, omdat de helling van de daken tussen 35 procent en 45 procent ligt. Bij zijn zoon bedraagt de dakhelling echter slechts 20 procent. Hierdoor kunnen duiven daar zonder probleem een nest maken.
Om te voorkomen dat duiven, ook wel de ratten van het luchtruim genoemd, de installatie bereiken, heeft Sedlmaier borstelkralen met een diameter van 12 centimeter op de frames van de PV-installatie aangebracht. Dit is een gevlochten draad met borstelharen die rondom uitsteken, vergelijkbaar met een flessenborstel. Deze borstels worden meestal in dakgoten geplaatst om te voorkomen dat bladeren blijven liggen en om marters af te schrikken. Deze oplossing zorgt er volgens hem voor dat de duiven niet meer in de panelen willen nestelen.
Blijven terugkomen
Hij berekende dat deze borstels voor een gemiddeld PV-systeem op een dak in totaal tussen de 100 en 200 euro kunnen kosten en raadt aan om de borstels te installeren wanneer een project wordt gebouwd, omdat een retrofit complexer kan zijn.
Broedende duiven onder de modules zijn bijzonder problematisch omdat zij de systemen kunnen verontreinigen met hun uitwerpselen. "Jonge duiven spelen ook graag op de stekkers en kabels", heeft Sedlmaier opgemerkt. Als de vogels er eenmaal hebben gebroed, komen ze graag terug. Deze vogels zijn namelijk trouw aan hun gebied. Ook komen ze vaak meerdere keren per jaar terug om opnieuw te broeden.
Duivenplaag
Michael Mattstedt, directeur van het bedrijf Ökologische Solarreinigung dat panelen reinigt, wijst erop dat de borstels perfect in de spleet tussen de PV-installatie en het dak moeten passen om een beschermende werking te hebben. "Duiven kweken graag in holtes", zegt Mattstedt. Als de borstels te veel ruimte vrijlaten voor de duif om binnen te komen, nesten ze zich er juist extra graag.
Hij merkt op dat voor Zuid-Duitsland het duivenprobleem in de lift zit. "Vijf jaar geleden hadden we nog een paar individuele fotovoltaïsche installaties die bevolkt werden door duiven. Dat waren ongelukkige uitzonderingen. Tegenwoordig krijgen we bijna dagelijks wanhopige telefoontjes van exploitanten van installaties in heel Zuid-Duitsland. De kolonisatie gaat soms zo snel dat de duiven dit voorjaar al zitten te broeden onder installaties die pas in het najaar zijn geplaatst", beschrijft Mattstedt.