Europese brancheorganisatie PV-fabrikanten pleit voor maatregelen om zonnesector te beschermen

18.01.2024 Evelien Schreurs

Europese brancheorganisatie PV-fabrikanten pleit voor maatregelen om zonnesector te beschermen
©Enel Green Power

In een open brief spreekt de brancheorganisatie voor Europese zonnepaneelfabrikanten (ESMC), zijn zorgen uit over de zonnepanelenbranche in Europa. De laatste maanden lieten verschillende bedrijven, gisteren nog Meyer Burger, weten dat de Europese markt voor hen niet meer gunstig is. 

Europese zonnepaneelfabrikanten moeten het opnemen tegen sterk gesubsidieerde bedrijven die zonnepanelen tegen aanzienlijk lagere prijzen verkopen. Daarom lieten meerdere grote Europese fabrikanten, zoals Norsun, REC Solar en Norwegian Crystals, weten dat de Europese markt voor hen niet meer gunstig genoeg is om in te opereren. De ESMC vreest dat dit slechts het begin is en dat veel fabrikanten in Europa zullen sluiten als er nu geen maatregelen genomen worden.

Sinds juli 2023 werkt de ESMC samen met de Europese Commissie aan voorstellen om de marktpositie van Europese fabrikanten te versterken, zoals de Net-Zero Industry Act. De brancheorganisatie laat weten die nieuwe wetgevingen aan te moedigen, maar dat die te laat zullen zijn, omdat de implementatie nog twee à drie jaar duurt. Tegen die tijd zou een groot deel van de industrie die we nu nog hebben al verloren kunnen zijn, en daarmee ook belangrijke kennis en kundige arbeidskrachten.

Daarom pleit de ESMC voor snelle maatregelen om de tijd te overbruggen tot de nieuwe wetgevingen ingaan. Op die manier willen zij voorkomen dat Europa in de energietransitie afhankelijkheid wordt van geïmporteerde producten.

In een bericht op LinkedIn laat Walburga Hemetsberger, CEO van SolarPower Europe, weten dat zij actie van Europese beleidsmakers verwacht. Ze ziet oplossingen onder andere in speciale veilingen voor EU-lidstaten, aangepaste EU-subsidieregels, het betrekken van de European Investment Bank en het opzetten van een financieringsinstrument op EU-niveau.