Factcheck: Is een zonnepaneel goedkoper dan een schutting?

05.11.2024 Gijs Stevers Chief Procurement Officer van Libra Energy

Factcheck: Is een zonnepaneel goedkoper dan een schutting?

Als inkoper van zonnepanelen betrap ik mezelf de afgelopen twee jaar vaak op de neiging om te zeggen: "Dit is de bodem, zonnepanelen worden voorlopig niet goedkoper." Toch heb ik het nooit uitgesproken; er leek altijd nog wel ergens een bubbel in de keten te zitten.

Maar kijk, containerschepen varen inmiddels weer voor kostprijs van Shanghai naar Rotterdam, en door overproductie is de prijs van polysilicium ook flink gedaald. Tier 1-fabrikanten beginnen verliezen te lijden, en de Chinese overheid begint zich ook te roeren in deze moordende concurrentiestrijd. In gesprekken met leveranciers hoor ik vaak woorden als “bloed” en “oorlog”.

Dus, is dit dan het moment om te zeggen dat de bodem is bereikt? Met het risico dat ik mijn carrière als Nostradamus kan vergeten, durf ik te beweren dat we nu – in het vierde kwartaal van 2024 – echt op de bodem zitten. Ik moet wel een kanttekening maken: we zitten voorlopig op de bodem, maar over een paar jaar zullen de prijsdalingen weer doorzetten en komt die magische 5 cent per wattpiek zeker in zicht.

Dat was de achtergrond, nu de belangrijkere vraag: Is een zonnepaneel tegenwoordig goedkoper dan een schutting? Met wetenschappelijke precisie begeef ik mij naar Google in om dit te achterhalen.

Stap 1: De prijs van een schutting
Aangezien een zonnepaneel 25 jaar meegaat, wil ik vergelijken met een kwalitatieve schutting. Ik zie dat grenen schuttingen populair zijn, maar die houden het maar tien tot vijftien jaar vol en hebben goed onderhoud nodig. Voor de dubbele prijs kun je een hardhouten schutting krijgen die 25 jaar meegaat. Laten we daarom rekenen met een schuttingdeel van 180 bij 180 cm, dat ongeveer 100 euro kost. Per vierkante meter kom ik dan uit op zo’n 31 euro, inclusief btw.

Stap 2: De prijs van een zonnepaneel
De primaire functie van een zonnepaneel? Glurende buren buitenhouden! Daarom is de kwaliteit even iets minder belangrijk. Na wat rondneuzen tussen de vele LinkedIn-berichten van Tier 2-leveranciers stuit ik op een oud all-black model van 400 wattpiek voor 8 cent per wattpiek, exclusief btw. Met een afmeting van 172 bij 113 cm kom ik uit op een prijs van ongeveer 20 euro per vierkante meter, inclusief btw.

De voorlopige conclusie is duidelijk: een schutting van zonnepanelen is op de lange termijn goedkoper dan een houten schutting. Maar, wat is de terugverdientijd van een schutting? ChatGPT geeft zelfs op deze vraag een prachtig antwoord. Persoonlijk houd ik het erbij dat een schutting je bankrekening na installatie niet meer gaat spekken. Een schuttingverkoper zal in ieder geval niet eerder met de terugverdientijd vraag zijn geconfronteerd.

En hoe zit het met een schutting van zonnepanelen? Tja, in het vrije veld kan dat best wat opleveren. Maar als we kijken naar een schutting tussen de tuinen van twee rijtjeshuizen, moet je met flink wat meer (schaduw)factoren rekening houden.

Het is eigenlijk zonde om een zonnepaneel onaangesloten in de tuin te hebben staan. Bovendien is de oriëntatie van het zonnepaneel zo dat het ook stroom opwekt op momenten dat we die goed kunnen gebruiken. Aansluiten dus, en gelijk kiezen voor een bifacial paneel. Zou ik zeggen.

Zo wordt de uitspraak “zonnepanelen zijn tegenwoordig goedkoper dan een schutting”, die eerst nog als grapje bedoeld was, steeds serieuzer. De daling van de prijzen van zonnepanelen maakt het mogelijk ze voor steeds meer toepassingen te gebruiken. De early adopters zijn er al mee aan de slag gegaan en er zullen er vast meer volgen.