Flexibele batterij Zonnepark Bontepolder dichtbij

21.10.2022 Max Muller

Flexibele batterij Zonnepark Bontepolder dichtbij
©Solarfields

Het Groningse bedrijf Solarfields en haar partners hebben een vergunning van de gemeente Terneuzen verkregen om een grootschalig energieopslagsysteem bij Zonnepark Bontepolder in te passen. De batterij is in staat om in real time te reageren op marktschommelingen. Op deze manier kan een stabieler elektriciteitsnet gerealiseerd worden.

Door de batterij slim aan te sturen, kan de energieproductie in de gemeente geflexibiliseerd worden. Dit levert een belangrijke bijdrage aan het verhelpen van congestie op het net. Het opslagsysteem heeft een vermogen van 5 megawatt en wordt naar verwachting half november geïnstalleerd worden. Tegen die tijd zal het in staat zijn het energieaanbod van de ruim 30.000 zonnepanelen van het Bontepolder-park te flexibiliseren.

Aansturing via nieuwe marktrol
De batterij is in staat om het net te balanceren en om flexibliteitsdiensten aan te bieden aan zowel de energiehandels- als de capaciteitsmarkten. Voor deze diensten wordt in Nederland momenteel geen subsidie verstrekt. Het is dus noodzakelijk dat de verstrekker ervan via de markt financieel wordt gecompenseerd. Deze marktrol is nieuw en gaat door onder de naam Flex Service Provider.

Bij Zonnepark Bontepolder wordt de FSP-taakopvatting verzorgd door Repowered. Dit eveneens Groningse bedrijf heeft intelligente algoritmes ontwikkeld om ondersteunende balanceringsdiensten te leveren aan de netbeheerder en om te handelen op de energiemarkten. Deze algoritmes werken samen met het smart grid-systeem van Spectral. Dit systeem meet een aantal belangrijke variabelen die het functioneren van de dienstverlening van Repowered mede mogelijk maken. Voorbeelden hiervan zijn de beschikbare ruimte op het net, de lokale energievraag en de real- time laadstatus van de batteriflexiben.