Greenfluidics laat algen in symbiose met zonnepanelen leven

23.11.2022 Max Muller

Greenfluidics laat algen in symbiose met zonnepanelen leven
©Greenfluidics

De Mexicaanse startup Greenfluidics heeft een product ontwikkelt dat met behulp van algen en nanovloeistoffen de prestaties van zonnepanelen kan verbeteren, zo meldt De Ingenieur. Tegelijkertijd is het in staat om zuurstof en biomassa te produceren, waardoor gebouwen kunnen ‘ademen’ en de luchtkwaliteit binnenin verbetert.

De Mexicaanse CEO Adan Ramirez Sanchez bedacht het concept tijdens de bachelor biotechnologie met zijn medestudenten en een hoogleraar. Vervolgens werd het verder ontwikkeld op zijn universiteit, de Universidad Autónoma del Estado de México.

Koeling van twee kanten
Sanchez beoogt de prestaties van bestaande zonnepanelen te verbeteren door zonnecellen op hete dagen te koelen met een vloeistofsysteem. Deze vloeistof loopt tussen de zonnecel en de algenplaat en nanovloeistoffen waar koolstofdeeltjes in zitten. Met behulp van deze deeltjes kan het geleidingsvermogen van de vloeistof worden verhoogd, waardoor meer overtollige warmte afgevoerd kan worden. Dit bevordert de prestaties van de zonnepaneel.

De verkoeling van de zonnepaneel wordt nog eens versterkt door de algen, die warmte uit het zonlicht opnemen. Op die manier fungeren de algen eigenlijk als levende warmtepomp. De warmte kan immers aangewend worden om de temperatuur in gebouwen te verhogen.

Multifunctioneel biopaneel
Met behulp van de zonnewarmte en CO2 produceren de algen biomassa en zuurstof. De opname van CO2 gaat gepaard met een verbeterde luchtkwaliteit en het terugdringen van het broeikaseffect. Uit berekeningen van Greenfluidics blijkt dat een vierkante meter biopaneel jaarlijkse zo’n 200 kilogram CO2 kan opnemen en in staat is om 180 watt aan energie te leveren.

Hier komt nog bij dat de panelen energie besparen door hun isolerende functie, en ook nog eens 60 procent van het licht kunnen doorlaten. In combinatie met de zuurstoflevering stelt dit volgens Sanchez gebouwen in staat om als het ware te ademen.

Greenfluidics verwacht de panelen vanaf medio 2023 te kunnen leveren tegen een geschatte prijs van 700 euro per paneel. Hiermee zijn de kosten volgens de ontwikkelaars vergelijkbaar met die van de huidige zonnepanelenprijzen.