Groen licht uit Europa om satellieten zonne-energie te laten opwekken

28.11.2022 Simone Tresoor

Groen licht uit Europa om satellieten zonne-energie te laten opwekken

Het Europees Ruimtevaartagentschap (ESA) heeft groen licht gekregen voor een project om op satellieten zonne-energie op te wekken en die vervolgens naar miljoenen gebouwen op aarde te laten stralen. Dat zou tegen 2040 moeten kunnen, schrijft de Morgen.  

Op enorme satellieten in de ruimte zonne-energie opwekken en die als microgolven doorstralen naar de aarde, dat is het idee achter het Solaris Initiative. Het klinkt vergezocht, want de zon straalt toch al energie naar de aarde en die kunnen we hier toch omzetten in elektriciteit?

Microgolven
Maar ’s nachts werkt het niet en op bewolkte dagen leveren zonnepanelen te weinig op. Putten uit opgeslagen zonne-energie vergt grootschalige batterij-opslag en die ontbreekt nog. En vervolgens is onze atmosfeer een hindernis: die verstrooit bijna de helft van het licht uit directe zonnestralen. In de ruimte is er echter geen nacht en ook geen atmosfeer. Een zonnepaneel produceert daar bijna twee keer zoveel energie als op aarde. Ook de technologie om die energie tot in gebouwen te krijgen is veel minder ingewikkeld dan je zou vermoeden.

Een zonne-energiesysteem in de ruimte zou bestaan uit satellieten van meer dan een kilometer lang die 24 uur per dag zonlicht opvangen. Die energie wordt dan in de vorm van microgolven naar de aarde gestraald. Antennes zetten die microgolven hier om in elektrische energie. Iedere telecommunicatiesatelliet sinds de jaren zestig werkt zo, dus nieuw is de techniek niet.

De techniek is goedkoper geworden
Onderzoek door ESA vijftien jaar geleden wees uit dat het toen onbetaalbaar was: satellieten en zonnepanelen voor in de ruimte, en ook de lanceringen, waren te duur. Maar dat is de laatste tien jaar veranderd. Zo zijn er nu herbruikbare raketten en andere innovaties waardoor lanceringen om materieel mee de ruimte in te brengen veel goedkoper zijn geworden.

Ook kunnen satellieten nu op industriële schaal worden gebouwd en is de technologie om met robots in de ruimte constructies te bouwen verder geëvolueerd, en dat geldt eveneens voor de toepassingen om elektriciteit draadloos uit de ruimte naar de aarde te stralen.

In 2040 een concurrerende energieprijs
Dat is wat het Solaris-programma nu zal doen: de technologieën verder ontwikkelen en uitzoeken of het realistisch, betrouwbaar en goedkoop genoeg kan. Uit twee kosten-batenanalyses die het ESA begin dit jaar liet uitvoeren bleek dat deze energie al in 2040 met een concurrerende energieprijs aan Europese huishoudens en bedrijven kan worden geleverd.

Het is het eerste concrete plan om zonne-energie in de ruimte op te wekken en hierheen te stralen, maar ook de VS, China en Japan zetten erop in.