Grootste batterij van Nederland opereert in Lelystad

26.11.2020 Joyce Beuken

Grootste batterij van Nederland opereert in Lelystad

De grootste batterij van Nederland is in Lelystad in gebruik genomen, zo schrijft de Volkskrant. De batterij dient als opslag voor zonne- en windenergie en is in staat om 12 megawattuur aan energie op te slaan.

Op donderdag 26 november is de batterij, genaamd Rhino, in gebruik genomen. De opslag is ontwikkeld door Giga Storage, een jong bedrijf. Het bedrijf geeft aan van plan te zijn om een hele reeks aan batterijen in gebruik te nemen.

Groots in klein land

Waar Rhino voor Nederland een flinke mijlpaal is, staat de opslag in het niet bij de rest van de wereld. In Californië staat de grootste opererende batterij ter wereld. Deze heeft een opslag van maar liefst 250 megawattuur. Maar ook de buren zetten groot in: in Duitsland heeft Eneco een opslag van 48 megawattuur staan.

Omdat het belang van opslag steeds duidelijker wordt, neemt het aantal grotere opslagsystemen rap toe. Zo bouwt Vattenvall momenteel een opslag van 12 megawattuur in Zeeland. De opslagplaatsen moeten het land voorzien van stroom op het moment dat zon en wind schaars zijn.