Hernieuwbare energie voorziet 11,5 miljoen mensen van werk

09.11.2020 Joyce Beuken

Hernieuwbare energie voorziet 11,5 miljoen mensen van werk

International Renewable Energy Agency (IRENA) heeft hun jaarlijkse rapport uitgebracht, Renewable Energy and Jobs. Hierin is te lezen dat hernieuwbare energie een hoop werkgelegenheid met zich mee brengt. Een-derde van die werkgelegenheid komt specifiek uit de solar sector voort.

De zonne-energiesector is verantwoordelijk voor 3,8 miljoen nieuwe banen. Het rapport van IRENA laat zien dat er op lange termijn een fikse groeitrend zichtbaar is. Het is wel van belang dat er krachtige beleidsmaatregelen gehanteerd worden. In de coronacrisis is het anders niet mogelijk om de werkgelegenheid uit te breiden.

Banen vooral in het Oosten

Vorig jaar bevond 63% van de nieuwe werkgelegenheid zich in Azië. Dit werelddeel is dan ook marktleider in de sector. 59% van de nieuwe banen in zonnestroom zullen in China beschikbaar worden.

Banen in de hernieuwbare-energiesector zijn eerlijker verdeeld qua geslacht dan bijvoorbeeld de fossiele brandstofsector. Van de werknemers in de hernieuwbare energie is 32% vrouw, in de fossiele brandstoffen is dit slechts 21%. IRENA benadrukt het belang van omscholing, om te zorgen dat medewerkers uit de fossiele industrie niet werkloos raken door de transitie.