Hoe help ik mijn paneel af te koelen in de zomer?

16.07.2021 Joyce Beuken

Hoe help ik mijn paneel af te koelen in de zomer?

Je zou denken dat je panelen in de zomer op volle toeren draaien. Echter kan je opbrengst op warme, zonnige dagen tegenvallen, want een warm paneel produceert minder stroom. Kun je je panelen een handje helpen?

Dat een donker paneel warm wordt in de volle zon kun je je waarschijnlijk goed voorstellen. Helaas produceert een warm paneel minder vermogen. Door de negatieve temperatuurscoëfficiënt zakt het voltage als de temperatuur stijgt. Is er iets wat we kunnen doen om zo’n overhit PV-systeem een handje te helpen? We bespraken het met PV-engineer Dennis van der Meij, werkzaam bij Indutecc en eigenaar van www.solar-engineering.nl.

Een emmer water over je panelen gooien lijkt Van der Meij om te beginnen niet verstandig. “Een paneel kan in de zon 70 tot 80 graden worden. De temperatuur van water uit de leiding is ongeveer 6 graden. Door dit hoge temperatuurverschil kan het glas op je paneel klappen.”

Drijvende panelen
Arnoud van Druten, managing director van Floating Energy (onderdeel van Sunprojects) beaamt dit. “Geen enkel materiaal houdt van grote, plotselinge temperatuurschokken. Een paneel op een drijvend eiland heeft door het koelend effect van het water eronder al een paar graden voordeel ten opzichte van een paneel op het land. Als een paneel op een niet koelende ondergrond bevestigd is, zoals op een dak het geval is, zal de opwarming alleen meer groter worden. Zeker als er weinig ruimte onder de panelen zit om de wind de kans te geven om de warmte af te voeren.”

Langsstromende lucht
Van Druten vervolgt: “Bij drijvende open en transparante PV-projecten kan de koelte van het water via de lucht de panelen bereiken en tegelijkertijd de wind zijn werk laten doen voor de afvoer van de warmte. Bij gesloten, drijvende systemen ontstaat er een beperking voor dit koelend effect door de extra ‘isolatielaag’ die de gesloten drijver vormt. Dit wordt nog eens versterkt door het paneel plat op de drijver te leggen waardoor het gunstige effect van langsstromende lucht beperkt is.” De opwarming vindt volgens Van Druten daarnaast op het water ook veel gematigder plaats, waardoor plotselinge temperatuurschokken niet of nauwelijks voorkomen.

Warm water
Volgens Van der Meij gaat het om die reden ook vaak mis bij het schoonmaken van panelen in de zomer of volle zon. “Het warme paneel krijgt, bij schoonmaken met te koud water, een opdonder door de temperatuur van het water. Enkel professionele schoonmakers weten dat het water waarmee je het paneel schoonmaakt dezelfde temperatuurrange moet hebben als de panelen.”

Je zou het water dus op kunnen warmen tot de temperatuur van je panelen om het barsten van glas te voorkomen, maar dan gaat de koelende werking uiteraard verloren. Bovendien vormt het water volgens Van der Meij een laagje op je paneel waardoor er minder instraling bij de cellen in het paneel komt. 

Sahara
Aan de achterzijde van het paneel zou de temperatuur wel kunnen worden afgevoerd. Van der Meij: “Er zijn steeds meer systemen daarvoor, zoals Coolback. Coolback heeft een aluminiumprofiel ontwikkeld dat in het paneel kan worden geklikt. Hierdoor kan de warmte beter worden afgevoerd. Dit wordt  onder andere gebruikt in warme gebieden als de Sahara, waar de temperaturen echt extreem zijn en de afvoer van warmte significante verbeteringen opleveren die ook financieel rendabel zijn.”

Sterke externe verkoelingsmaatregelen zijn in Nederland volgens Van der Meij niet per se nodig en/of rendabel. “We hebben hier te maken met een zeeklimaat en er staat relatief veel wind. We hebben daardoor zelden te maken met extreme uitschieters van de temperatuur zoals in de Sahara.”

PVT
Ondertussen zien we ook de populariteit van PVT-systemen toenemen. PVT-panelen onttrekken warmte uit panelen en benutten dit voor bijvoorbeeld verwarming in huis. Jeroen Prinsen, business development manager bij zonneboilerleverancier HRSolar, legt uit hoe dit in zijn werk gaat. “De leidingen gaan onder de panelen door, wat een koelend effect heeft. Dit is echter slechts bijvangst. Met name in het voor en naseizoen zal je merken dat dit een hoger rendement oplevert.”

Een andere manier om de temperatuur van je panelen laag te houden, benoemt Van der Meij, is door meer ruimte tussen het dak en de panelen te houden. “Dat wordt uit esthetisch oogpunt minder mooi gevonden, maar het zorgt wel voor meer luchtstroom en dus verkoeling en een continu verhoogd rendement. Een paar centimeter extra ruimte geeft zo 1 tot 2 procent extra opbrengst. Zonder extra investering toch een hogere opbrengst, sneller kan je het niet verdienen.”