Houd zonnepanelen uit de nesten

06.01.2022 Simone Tresoor

Houd zonnepanelen uit de nesten

Stel, je bent een kauw en jij en je partner zijn op zoek naar een goede plek om te nesten. Dan zou het zo maar kunnen dat de dakpannen onder zonnepanelen jullie nieuwe stek wordt. Vogels en zonnepanelen zijn een zeer slechte combinatie.

Jullie slepen wat dikke takken tussen de bekabeling, poepen de panelen vol en leggen in het voorjaar jullie eitjes op deze heerlijk beschutte plek. Elke ochtend zijn jullie vroeg wakker om ervoor te zorgen dat het gezin, dat onder de dakpannen slaapt, ook wakker wordt. En dan komt de zomer en loopt de temperatuur onder de panelen zo op dat jullie eitjes bijna gaan koken en niet uitkomen. Beduusd druipen jullie af, maar niet getreurd, volgend jaar zijn jullie dit voorval vergeten en komen jullie het gewoon weer proberen.

Brandgevaarlijk en slecht voor de vogelpopulatie
We hoeven eigenlijk geen installateur uit te leggen dat bovengenoemde situatie gevaarlijk en tevens slecht voor de vogelpopulatie is. Hans de Grooth, general manager bij BirdBlocker, weet er alles van. “Het levert schade op aan de backsheet en er kan kortsluiting ontstaan. De BirdBlocker is vijf jaar geleden ontwikkeld na een vraag van een zonnepaneelbezitter die het probleem aan der lijve ondervonden had.”

Het kunststof systeem kan aan de flens van de zonnepanelen geschoven worden en het past op 98 procent van alle PV. Voor de overige twee procent is een speciale bevestigingsclip ontwikkeld. Het beste is om het systeem tijdens het installeren van de panelen te bevestigen, omdat niemand er blij van wordt de al liggende panelen los te moeten maken om oude nesten te verwijderen.

Alleen maar plussen voor de installateur
BirdBlocker kun je voor enkele honderden euro’s aanschaffen en heeft een garantie van tien jaar. “Hiermee zijn wij het enige systeem dat het zo lang volhoudt en goed blijft zitten”, vertelt De Grooth. “Het wordt wereldwijd verkocht en is ontwikkeld om het goed te doen bij extreme vorst, hoge temperaturen en UV-straling. Daarom houdt het systeem het in het Nederlandse gematigde klimaat vaak nog veel langer vol dan de gegarandeerde tien jaren.”

De Grooth: “Wij produceren in Nederland en de bestellingen worden verzendklaar gemaakt op een sociale werkplaats. Daar kunnen ze desgewenst de clips er ook alvast opzetten. Voor de installateur zijn er alleen maar plussen: het systeem is goed werkend, snel aan te brengen en er zit een gezonde marge op. Hiermee levert men een betere dienstverlening naar de klanten en kun je je als kwalitatief hoogwaardig installateur echt onderscheiden.”