IBC SOLAR: ‘We moeten het meer samen doen’

26.05.2023 Simone Tresoor

IBC SOLAR: ‘We moeten het meer samen doen’
©IBC SOLAR

Er komt met alles wat gaande is in de energietransitie natuurlijk steeds meer energiebehoefte bij. Hoe gaan wij dat allemaal voor elkaar krijgen? Het net moet verzwaard, maar ondertussen is de wereld vorig jaar behoorlijk teruggefloten. Door de energiecrisis werd de vraag naar alles wat met PV te maken heeft ineens enorm groot. Daar was niet tegenop te produceren. Met als gevolg: opstopping in de keten. De keten werd overvraagd door de markt.

In 1982 begonnen als International Battery Consultancy, is IBC SOLAR inmiddels veel breder gegroeid, vertelt Harold Salden, directeur van IBC SOLAR. Ze zijn groothandel voor alles wat met solar te maken heeft en ondersteunen klanten bij projecten in de commerciële en industriële markt.

‘De leveringsproblematiek is niet meer zo erg als vorig jaar’
Salden: “De wereld van de batterij wordt steeds groter. Daar richten wij ons dan ook op. De aansluitproblemen van bedrijven spelen daarbij mee. Het dynamisch aansturen van het energieverbruik is waar wij veel kunde in hebben en waar wij, net als vele andere landen, op inzetten. Uiteraard moet de hausse voor de particuliere markt in Nederland nog komen, maar we maken alvast vlieguren in België.” 

Wat betreft leveringsproblematiek gaat het nu zeker beter dan vorig jaar. De omvormers zijn het lastigste verkrijgbaar. De hele PV-keten is als een diesel. Er komt een crisis, de vraag groeit binnen minder dan geen tijd enorm, de fabrikanten moeten veel meer produceren, de groothandels willen meer op de plank hebben liggen en aan het einde van de keten is daar de installateur. Hij moet ineens heel anders leren plannen. Waar hij eerder op maandag belde en het de dag erna in huis had, zijn de kaarten nu anders geschud.

Communiceren
“We hebben die problematiek proberen te tackelen door vooral heel goed te communiceren naar de klant. Als ze weten wat er speelt kunnen ze zelf hun procedure aanpassen zodat ze niet in de problemen komen of in elk geval op tijd weten dat die problemen eraan komen. De planning en werkvoorbereiding ziet er voor hen nu heel anders uit. De druk die we vorig jaar hadden is nu gelukkig een stuk minder, maar de energietransitietrein is gaan rijden en gaat voorlopig nog niet stoppen”, vertelt hij.

Daarom heeft IBC SOLAR het magazijn uitgebreid zodat ze meer op de plank konden leggen. Ook zijn er meer transporteurs aangetrokken en is de logistieke afhandeling nog efficiënter gemaakt.

Forecast
“Het is van levensbelang voor de installateur dat hij zijn forecast zo snel mogelijk aan ons doorgeeft. Want als een installateur zijn portefeuille vol heeft zitten tot eind van het jaar dan weet hij ook ongeveer hoeveel omvormers hij nodig heeft. Momenteel zijn de rekken goed gevuld, dat was vorig jaar wel anders”, aldus Salden.

“Er moet een andere manier van denken komen. We moeten veel meer gaan delen in de toekomst. Of dat nu je zelfopgewekte energie is, die je opslaat op een buurtbatterij, of wellicht zelfs elektrische deelauto’s. We moeten weg van het kader: dit is mijn huis en dit heb ik nodig maar meer naar: hoe kunnen we het samen doen en hoe kan dat zo circulair mogelijk.”

Teruggevoerde dakhaken
“We zijn drukdoende meer aandacht te besteden aan de IBC TopFix 200. Deze teruggevoerde dakhaken zijn in Duitsland al helemaal ingeburgerd, dat komt omdat het daar in de bouwnormen staat beschreven. De standaardhaken die in Nederland veel gebruikt worden zijn veelal niet geschroefd en worden gewoon achter de panlatten gedaan. Bij onze teruggevoerde dakhaken komt de module iets hoger boven de dakpannen te staan", legt Salden uit.

"Laten we wel wezen: we willen graag dat een installatie over 25 jaar nog muurvast zit en dat de dakpannen niet kapot gaan. Installaties horen van de beste kwaliteit te zijn. Daar helpen onze teruggevoerde dakhaken mee. Ze zijn gemaakt van roestvrijstaal en aluminium dus is er ook geen roest. Alle onderdelen bij een installatie zijn belangrijk, van de schroef tot de stekker, daarom is het belangrijk bij alle onderdelen voor kwaliteit te gaan."

Salden: "Deze dakhaken hebben als voordeel dat ze beter vastzitten doordat ze worden geschroefd, het materiaal roest niet, hij is teruggevoerd waardoor de bescherming van de dakpan is gegarandeerd, de kracht wordt beter afgeleid naar het dak en er is een betere ventilatie.

Heb je nog een project waar je extra trots op bent?
“Ik ben nog steeds enorm trots op museum Hermitage Amsterdam. Daar hebben wij het dak helemaal vol  gelegd. Dat dak is 350 jaar oud. We zijn daar echt met alle kennis die we hebben aan de slag gegaan. Het heeft wel wat voeten in aarde gehad voordat we dat tip top voor elkaar hadden, maar het is echt ons paradepaardje.”