Jinko Solar: ‘In 2030 is het N-type zonnepaneel dominant’

21.10.2021 Jan de Wit

Jinko Solar: ‘In 2030 is het N-type zonnepaneel dominant’
©Ton van Til

“Zaken als logistiek wordt steeds meer een kostenpost en daarom is een hoge efficiëntie van belang”, zo stelt Roberto Murgioni, head of technical service Europe bij Jinko Solar, tijdens zijn seminar Design en technologie om de kracht en betrouwbaarheid van PV te verbeteren op Solar Solutions International. “Hetzelfde geldt voor een lage jaarlijkse degradatiegraad.”

In de strategie van Jinko Solar om de kracht en betrouwbaarheid van PV te verbeteren met design en technologie, is er een belangrijke rol weggelegd voor zijn N-type zonnepanelen – de opvolger van het P-type zonnepaneel.

“Ons marktaandeel van het N-type is op dit momenteel zo’n 5 procent, maar dat willen we volgend jaar al verhoogd hebben tot maximaal 12 procent”, vertelt Murgioni. “Sinds oktober is het N-type ook verkrijgbaar op de Nederlandse markt.” Behalve een technologische stap voorwaarts, hoopt Jinko Solar hiermee ook zijn marktaandeel te vergroten.

“In 2030 verwachten wij dat het N-type het dominante type zonnepaneel zal zijn op de markt. Onze doelstelling is om een marktaandeel van 25 tot 30 procent te veroveren, zowel Europees als globaal. Dit type zonnepaneel kan daaraan bijdrage omdat het in de zonne-energiemarkt van het grootste belang is dat je altijd up-to-date blijft vanwege de snel ontwikkelende technologie.”

Volgens Murgioni zullen lang niet alle partijen dit kunnen volhouden. “Zonne-energie is weliswaar een jonge markt, maar toch zie je al wel consolidatie optreden. Volgend jaar zal er wereldwijd tussen de 170 en de 180 gigawatt vermogen worden geleverd en 80 procent daarvan wordt geleverd door vier à vijf marktpartijen.”

Meer vermogen en efficiëntie
Het N-type zonnepaneel biedt een drietal voordelen, zo legt Murgioni uit. Dit type biedt minder degradatie en meer vermogen en efficiëntie. “Dit halen we door TOPCon-cellen te gebruiken, die hebben een veel hogere efficiëntiegrens dan PERC-cellen, met grenzen van respectievelijk 28,7 en 24,5 procent.”

Jinko Solar bevindt zich hiermee in goed gezelschap, onlangs noemde het wetenschappelijke tijdschrift Solar Energy Materials and Solar Cells de “tunnel oxide passivated contacts (TOPCon)” zonnecellen dé “opvolger” van het “passivated emitter and rear cell (PERC)-concept”.

Het passiveren van silicium zonnecellen draait om het voorkomen dat elektronen (negatief geladen) en elektronengaten (positief geladen) zich aan elkaar hechten op het waferoppervlak. TOPCon-cellen doen dit beter door een gestapelde laag zuurstofverbindingen en lagen van zwaar gedoteerde polysilicium. Simpel gezegd, zorgt passivatie ervoor dat zonnecellen energie efficiënter omzetten in elektriciteit en dat TOPCon-cellen efficiënter passiveren door hun chemische samenstelling.

Hoewel het natuurlijk nog om waarden gaat die in het lab bereikt zijn, biedt de opgeschaalde fabrieksproductie ook al interessante resultaten. “De efficiëntie van de TOPCon-cellen in massaproductie is nog steeds 24,15 procent. Voor daksystemen en dan met name in een klein land als Nederland is het N-type zeer interessant, omdat je zoveel mogelijk winst per oppervlakte kan halen”, aldus Murgioni.

Minder degradatie
In vergelijking met het P-type biedt het N-type zonnepaneel ook een verlaagde degradatiegraad. “Het jaarlijkse vermogensverlies is van doorslaggevend belang voor Jinko Solar”, zegt Murgioni. “Verschillende aspecten van een zonne-energie-installatie – zoals de logistieke kosten – worden steeds duurder, waardoor een hoge efficiëntie over de jaren heen ook belangrijker wordt.”

In het eerste jaar verliest het N-type tot 1 procent van zijn vermogen, met daarna een lineaire degradatie van 0,4 procent per jaar. Na 30 jaar kan het paneel daardoor nog altijd 87,4 procent van zijn oorspronkelijke vermogen leveren. Een P-type kan na 25 jaar nog slechts maximaal 84,8 procent vermogen leveren.

“Minder degradatie en meer vermogen en efficiëntie. Een garantie van 15 jaar is standaard, maar wij kunnen dankzij onze betrouwbare technologie al 25 jaar garantie bieden en zelfs tot 30 jaar is mogelijk”, zo besluit Murgioni.