Kabinet en Tata Steel sluiten intentieverklaring over CO2-reductie
15.07.2022 Jan de Wit

In de intentieverklaring spreekt Tata Steel Nederland de ambitie uit om 5 megaton minder CO2 uit te stoten in 2030 en klimaatneutraal te zijn in 2045, dat meldt de Rijksoverheid. De verklaring dient als opmaat richting een maatwerkafspraak tussen de overheid en Tata Steel.
In de intentieverklaring die het kabinet heeft gesloten met Tata Steel, spreekt het bedrijf de ambitie uit om 5 megaton minder CO2 uit te stoten in 2030 en in 2045 volledig klimaatneutraal te zijn. Ook zijn er extra ambities voor verbetering van de leefomgeving opgenomen. De intentieverklaring is door de provincie Noord-Holland, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Tata Steel ondertekend.
“We willen dat Tata Steel sneller schoner wordt. Minder CO2-uitstoot en het beperken van de impact op de leefomgeving: met deze intentieverklaring leggen het bedrijf en de overheid de ambities vast”, aldus Micky Adriaansens, minister van Economische Zaken en Klimaat.
Het gaat hier nadrukkelijk nog niet om een maatwerkafspraak, maar om niet-bindende intentieverklaring. “Dit werken we nu verder uit in de maatwerkafspraken met het bedrijf. Een belangrijke mijlpaal. Samen met de provincie Noord-Holland onderzoeken de staatssecretaris en ik hoe we de plannen kunnen ondersteunen.”
Hierbij zou het gaan om eventuele financiële ondersteuning, snelle vergunningstrajecten en het realiseren van de waterstofinfrastructuur. Op basis van de intentieverklaring wil het kabinet dit verder uitwerken tot een bindende maatwerkafspraak met Tata Steel.
De waterstofroute
Tata Steel besloot in september vorig jaar over te stappen van het afvangen en opslaan van CO2 naar de productie van groen staal met DRI (Direct Reduced Iron)-technologie. Hiermee wordt ijzererts direct gereduceerd met aardgas (en in de toekomst met groene waterstof) en niet meer met kolen.
Lees ook: Tata Steel neemt de waterstofroute
Dit hoeft dan niet langer in een hoogoven, maar kan al op relatief lage temperaturen tot 1.000 graden Celsius. Het gereduceerde ijzer wordt vervolgens met koolstof in een elektrische oven verder verwerkt tot vloeibaar ruwijzer. Hierbij kan eveneens schroot worden gebruikt, zonder een verlies van kwaliteit, aldus Tata Steel.
”Onze ambitie is om zo snel mogelijk groen staal in een schone omgeving te maken. Dit betekent een hele nieuwe koers waarbij we inzetten op waterstof. Daarmee kunnen wij een forse bijdrage leveren aan de klimaatdoelstellingen. We voelen ons gesteund door de overheid die deze uitdaging samen met ons wil oppakken”, stelt Hans van den Berg, CEO van Tata Steel.