Kabinet trekt geld uit voor zonnepanelen op scholen, energiecoöperaties en smart hubs

25.10.2023 Brendan Hadden

Kabinet trekt geld uit voor zonnepanelen op scholen, energiecoöperaties en smart hubs

De Tweede Kamer wil meer geld voor verschillende duurzame oplossingen. Het nam dinsdag een reeks amendementen aan op de begroting van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), volgens berichtgeving van Energeia. Er komt meer geld voor onder andere scholen met zonnepanelen, smart energy hubs, energiecoöperaties, natuurinclusieve energieopwek en kleine kerncentrales.

De amendementen verschuiven het budget van EZK naar een aantal duurzame oplossingen die volgens de Tweede Kamer extra steun nodig hebben.

Zo geven Suzanne Kröger (GroenLinks) en Pieter Grinwis (CU) aan dat het stimuleren van energiecoöperaties nu van belang is en er daarom 20 miljoen euro over vier jaar wordt gereserveerd voor dit doeleinde. “Op dit moment ervaren initiatiefnemers van lokale energieprojecten nog altijd barrières zoals tijd, taal en vaardigheden”, lichten de kamerleden toe. “Met deze middelen kunnen burgerinitiatieven zoals het lokaal opwekken, transporteren en opslaan van duurzame energie beter worden ondersteund.”

De Tweede Kamer wil ook 40 miljoen extra beschikbaar stellen voor scholen die zonnepanelen op hun daken willen leggen. Het amendement werd ingediend door Raoul Boucke van D66, die erover zei: “Meer dan 4.500 scholen in Nederland beschikken nog niet over zonnepanelen maar hebben daken die hier wel geschikt voor zijn.”

Het budget voor deze regeling komt uit de post doelmatige energievoorziening van EZK, en wordt ondergebracht bij de subsidieregeling voor duurzaam maatschappelijk vastgoed (Dumava) van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Ook oplossingen voor netcongestie krijgen meer financiële middelen. In totaal wordt er 55 miljoen euro beschikbaar gesteld, dat op verschillende manieren wordt toegekend aan potentiële oplossingen. Zo gaat een deel naar ‘smart energy hubs’ op bedrijventerreinen, komt er een competitie voor innovatieve oplossingen, en wil de Tweede Kamer subsidie toekennen aan ondernemers die meerjarig flexibiliteit kunnen leveren.

Verder wil de Tweede Kamer de natuur rondom hernieuwbare energieprojecten versterken. Daarvoor wordt 25 miljoen uitgerekt, die bijvoorbeeld kan gaan naar maatregelen om te voorkomen dat vogels door windturbines worden geraakt.

Tot slot dienden Joost Eerdmans (JA21) en Christ Stoffers (SGP) een amendement in om de 65 miljoen die het kabinet tot en met 2030 voor zogeheten ‘small modular reactors’ had gereserveerd, naar voren te halen naar 2024. Daarmee willen Eerdmans en Stoffers zorgen dat Nederland snel aan de slag kan met de kleine kernreactoren.