Langer elektrisch rijden met de zonnecel aanhangwagen van Tesla?

16.08.2022 Kenneth Nwosu

Langer elektrisch rijden met de zonnecel aanhangwagen van Tesla?

Op de IdeenExpo in Hannover presenteerde Tesla vorige week een aanhangwagen met zonnepanelen uitgerust met het SpaceX Starlink satellietsysteem voor internet. 

Kan de elektrische auto binnenkort overal opladen met zelf opgewekte zonne-energie? En wat voegt het effectief toe aan het bereik van de elektrische auto?

Aanhangwagen met zonnepanelen
Een elektrische auto laden met zonnepanelen op de auto was lange tijd oninteressant. De panelen leveren te weinig energie op en hebben hiervoor teveel tijd nodig. Dit heeft deels te maken met de effectiviteit van de accu’s van elektrische auto’s, deels met de beperkte hoeveelheid panelen die je op een auto kunt plaatsen en deels met de efficiëntie van die panelen. 

Onder andere de Lightyear toonde recent aan dat de techniek inmiddels zover gevorderd is dat zonnepanelen een significante bijdrage kunnen leveren aan het bereik van elektrische auto’s. De Lightyear zou maanden moeten kunnen rijden op een enkele accu dankzij de in het dak verwerkte zonnepanelen .

Het idee om zonnepanelen toe te kunnen voegen aan de elektrische auto leeft al een tijdje, soms specifiek in de vorm van een aanhanger. Vorige week verraste Tesla bezoekers van de Ideenexpo met de onthulling van een aanhanger met uitschuifbare zonnepanelen. 

Zinvol?
Het is de vraag hoeveel de trailer bij kan dragen aan het bereik van de elektrische auto. Als de panelen een output hebben van 300 watt dan zou de optimale opbrengst 2,7 kilowatt zijn. Volledig uitgevouwen zouden de panelen na een hele dag opladen het bereik vergroten met iets meer dan 80 kilometer. Ingevouwen, zodat je ondertussen kunt rijden, zou dit dus zo’n 27 kilometer zijn. Overigens lijken de panelen een beetje klein voor 300 watt output dus mogelijk is het effect in realiteit nog kleiner. 

Starlink
Verwerkt in de trailer is een ontvanger voor het Starlink internet van SpaceX. Dankzij een recente aanpassing van het systeem kan dit nu ook gebruikt worden in bewegende voertuigen. 

Teaser?
Vooralsnog lijkt de trailer niet op de markt te komen. Volgens uitspraken van medewerkers van Tesla zou het vooral gaan om een ‘show of concept’. Mocht de trailer wel ooit op de markt komen dan is deze mogelijk vooral interessant voor explorers. Mensen die bijvoorbeeld willen reizen door de onbewoonde wereld in afgelegen gebieden zonder laadpalen. Mensen zonder haast die het prima vinden om een dag te camperen om de volgende dag weer verder te kunnen rijden.