Lekker gewerkt netbeheerders

15.02.2022 Simone Tresoor

Lekker gewerkt netbeheerders

In al het rumoer rond congestieproblematiek vergeten we soms dat er door de netbeheerders hard gewerkt wordt en gezocht wordt naar onconventionele oplossingen om al die elektriciteit door het netwerk te pompen. Een pluim is ook wel eens op zijn plaats.

Zo kwam er gisteren een vijf meter hoge transformator van maar liefst 170 ton van Kolektor Etra, geleverd door Batenburg Energietechniek, aan in de haven van Vlissingen, schrijft de Provinciale Zeeuwse Krant. De reus is bestemd voor het verdeelstation in Vlissingen-Oost dat gebouwd wordt door netbeheerder Stedin met het oog op bouw van nieuwe wind- en zonne-energieprojecten van bedrijven.

140.000 zonnepanelen
De hoogspanningskolos is gebouwd in de Sloveense hoofdstad Ljubljana en per schip naar Vlissingen vervoerd. Twee kranen tilden de zware jongen daar op een dieplader, die de aanwinst 700 meter verderop afleverde bij het verdeelstation. Als voortraject boorde Stedin vorig  jaar al, op een diepte van 50 meter en over een lengte van 1,5 kilometer, elektriciteitskabels onder de Quarleshaven in Vlissingen-Oost door. Dit was onder meer nodig om de stroom van de 140.000 zonnepanelen van logistiek bedrijf Verbruggen te transporteren.

In maart zal Stedin een tweede transformator plaatsen en samen zetten zij de duurzame elektriciteit van de zonnepanelen en windmolens in de haven om van 20.000 naar 150.000 volt om vervolgens het hoogspanningsnet op getransporteerd te worden. De PV en windparken in de haven leveren straks voor 36.000 huishoudens energie, dat is twee maal de grootte van Vlissingen. Stedin investeert 17 miljoen euro in het project dat naar verwachting eind 2022 klaar is.

Reservestroom via vluchtstroken
Dagblad van het Noorden meldt dat netbeheerders Tennet en Enexis een primeur hebben met het vervoer van stroom via hun reservecapaciteit bestemd voor noodgevallen. Emmen had vrijdag de primeur waar de reservestroom via zogeheten vluchtstroken, die normaal alleen worden ingezet bij een storing, wordt aangeboden.

De stroom is afkomstig van een groot zonnepark en een park met de combinatie zon en wind. De netbeheerders spreken van een dure, complexe en tijdrovende klus, maar verwachten wel dat er meer plekken in Nederland gaan volgen. Ze zijn al bezig met een tweede station waar de vluchtstrook toegepast gaat worden.

Uiteindelijk moet dit resulteren in de aansluiting van zes miljoen zonnepanelen op het net. Onlangs maakten de twee bedrijven bekend een half miljard euro in het elektriciteitsnetwerk van Drenthe en Overijssel te steken om de gigantische groei van met name zonne-energie aan te kunnen. Er komen nieuwe stations in Hoogeveen, Meppel, Wijster en Veenoord en het bestaande station Assen en Steenwijk wordt uitgebreid.