Megaproject van 77.000 zonnepanelen, waarvan 8.500 lichtgewicht
06.04.2023 Niels van der Horst

Projectleider zakelijk bij KiesZon Sjoerd Olthuis vertelt over het gigantische project van de twee Verbrugge terminals in Vlissingen. Daar zijn in totaal ruim 77.000 panelen op 26 daken gelegd. In het voorjaar van 2022 werd alles opgeleverd na een looptijd van twee jaar. “We hebben op een deel van de daken meer dan 8.500 lichtgewicht zonnepanelen gelegd. In de rest van de wereld zijn we geen groter aantal tegengekomen bij de toepassing van die techniek.”
“Tijdens de uitvoerige voorbereiding bleken drie daken niet het benodigde draagvermogen te hebben”, zegt Olthuis. Eén optie was om de constructies van de panden te versterken. Alleen, dat zou te veel impact hebben gehad op de bedrijfsvoering van de terminal, zoals de op- en overslag van goederen.
“Toen kwamen we uit bij lichtgewicht zonnepanelen. Daarvan zijn de zonnecellen in een soort flexibele plastic huls geplaatst. Qua gewicht heb je het dan nog maar over 5,8 kilo in plaats van 25 kilo per stuk”, aldus Olthuis. Een enorme vermindering terwijl de opwekcapaciteit nog steeds op zo’n 85 procent van een regulier paneel lag. Inmiddels zijn ze verkrijgbaar met hetzelfde vermogen.
Terugverdiend
Verbrugge terminals is onderdeel van North Sea Port: de fusie tussen de zeehavens Gent, Terneuzen en Vlissingen. Die partij, de provincie en toenmalig netbeheerder Enduris hebben een belangrijke rol gespeeld bij de realisatie van het KiesZon-project.
“De netbeheerder heeft nota bene een enorme boring gedaan onder de zeearm door waar de terminals aan liggen. Dat was ten behoeve van de ontsluiting van het hele systeem. Daar was lef voor nodig maar deze investering heeft zich al terugverdiend”, zegt Olthuis.
Het project had twee grote netaansluitingen nodig. Olthuis: “De ene was voor de Scaldia terminal met ruim, gerealiseerd door het team van mijn collega Danny Berkelmans. 50.000 panelen op zestien hallen. De andere was bestemd voor de Zeeland terminal zo’n anderhalf kilometer verderop waar de rest was gelegd. Daar liggen ook de 8.500 lichtgewichtpanelen”, specificeert Olthuis. Verbrugge terminals verhuurt de daken aan KiesZon en krijgt een deel van de stroom tegen gereduceerd tarief.
Plakken, vocht en schroeven
KiesZon heeft ook een heel traject doorlopen met de Lijmacademie die opleidingen, trainingen en onderzoek verzorgen voor lijmen als verbindingstechniek voor industriële toepassingen. Olthuis geeft aan dat dit nodig was omdat de financiers opbrengstzekerheid van het project wensen.
“De panelen zijn letterlijk op het dak geplakt. Dat kan omdat ze flexibel zijn. De Lijmacademie heeft onderzocht hoelang een paneel goed zou blijven zitten.”
Zo bleek bijvoorbeeld dat bij bepaalde klimatologische omstandigheden niet kon worden gelijmd. Ook bleken de schroeven voor de dakplaten te ver uit te steken om goed te kunnen plakken. “Zodoende hebben we besloten 40.000 schroeven te vervangen.”
Durf en SDE
Olthuis benoemt nog dat ongeveer twintig procent van de projecten waarbij de SDE aanvraag is toegekend, uiteindelijk niet doorgaat. Dat is vaak vanwege een te lage draagcapaciteit van de daken.
Olthuis is trots op de gedurfde stap die KiesZon heeft gezet bij dit project: “We hebben dat dakenprobleem met de relatief nieuwe techniek van de lichtgewicht panelen durven aanpakken, ondanks de omvang van het project en de omgeving met bijvoorbeeld natuurlijke zoutspray.”