Meyer Burger gaat ook zonnecellen produceren in de VS

24.07.2023 Jan de Wit

Meyer Burger gaat ook zonnecellen produceren in de VS
©Meyer Burger

Meyer Burger gaat een 2 gigawatt hoogwaardige zonnecelfabriek openen in Colorado Springs, in de Amerikaanse staat Colorado. Door een voormalige halfgeleiderfabriek om te bouwen hoopt het bedrijf al eind 2024 de productie op te starten. De zonnecellen zullen exclusief worden geleverd voor de eigen productie van Meyer Burger in Goodyear, Arizona. Met het ‘Made in the USA’-label profiteert Meyer Burger van de Inflation Reduction Act en hoopt het meer Amerikaanse consumenten aan te spreken.

Meyer Burger heeft vandaag aangekondigd dat het een 2 gigawatt fabriek voor hoogwaardige zonnecellen gaat openen in Colorado Springs. Door een voormalige halfgeleiderfabriek als productielocatie te gebruiken denkt het bedrijf eind volgend jaar al te kunnen produceren. De locatie wordt langjarig gehuurd en de zonnecellen zullen worden geleverd aan Meyer Burger in Goodyear, Arizona, voor de Noord-Amerikaanse markt.

Door over te stappen op zonnepanelen die volledig ‘Made in the USA’ zijn profiteert Meyer Burger van verschillende belastingvoordelen. Zo levert dit een direct belastingvoordeel op van 10 procent vanwege de Inflation Reduction Act, een kleine 90 miljoen dollar aan belastingkredieten van de stad Colorado Springs en de staat Colorado en ruim 300 miljoen dollar aan vooruitbetalingen van kopers en een lening van het Amerikaanse ministerie van Energie.

"Meyer Burger is er sterk van overtuigd dat in het binnenland vervaardigde zonnecellen toegevoegde waarde bieden aan onze klanten, zowel wat betreft het gebruik van hoogwaardige, hoogwaardige 'Made in the USA'-zonneproducten als het in aanmerking komen voor extra belastingverminderingen", aldus Gunter Erfurt, CEO van Meyer Burger. Het belastingvoordeel kan oplopen tot 1,4 miljard dollar tot 2032.

"Meyer Burger werkt momenteel aan verdere multi-gigawatt-afnameovereenkomsten in de VS met nieuwe klanten. We onderzoeken al mogelijkheden om verdere productiecapaciteiten voor zonnecellen en -modules in de VS op te bouwen."

Meyer Burger deed eerder een succesvolle aanvraag bij het EU-innovatiefonds, waarmee het nieuwe productiemachines aanschafte voor de Thalheim-fabriek in het Duitse Bitterfeld-Wolfen. De nieuwe machines gaan nu naar de VS om de locatie daar eerder in gebruik te nemen. De uitbreiding van de Duitse fabriek zal op een later moment plaatsvinden.

"Meyer Burger is een drijvende kracht achter de uitbreiding van zonne-energie in de VS, Duitsland en Europa. We kijken ernaar uit om de basis te leggen voor een trans-Atlantisch partnerschap voor zonne-energie en om onze productie in Duitsland en de Europese Unie in de toekomst uit te breiden", stelt Erfurt.