Minder vaste contracten en hogere kosten voor bezitters van zonnepanelen

11.04.2024 Evelien Schreurs

Minder vaste contracten en hogere kosten voor bezitters van zonnepanelen

Steeds meer energieleveranciers maken onderscheid tussen klanten met en zonder zonnepanelen, dat meldt de ACM (Autoriteit Consument en Markt). Bezitters van zonnepanelen moeten bijvoorbeeld hogere tarieven betalen of krijgen geen langjarig vast contract.

Uit de Monitor Consumentenmarkt Energie blijkt dat 18 leveranciers contracten van langer dan twee jaar aanbieden. Daarvan bieden slechts vijf leveranciers deze contracten ook aan bezitters van zonnepanelen, vorige maand waren dat er nog zeven. Bij de overgebleven leveranciers betalen klanten met zonnepanelen overigens wel meer voor hun contract dan mensen zonder zonnepanelen.

Bij elf energieleveranciers betalen huishoudens met zonnepanelen hogere vaste leveringskosten, een hoger variabel tarief of ontvangen ze een lagere welkomstbonus. Bij zeven leveranciers betalen zij een vergoeding voor de elektriciteit die zij terugleveren.

Het is voor energieleveranciers niet verboden om zo’n onderscheid te maken tussen huishoudens met en zonder zonnepanelen. De ACM doet wel onderzoek naar de hoogte van de extra kosten die energieleveranciers maken voor klanten met zonnepanelen.

Die kosten worden veroorzaakt door hogere inkoopkosten, hogere onbalanskosten en kosten die gemaakt worden door de salderingsregeling. Hiervoor rekenen energieleveranciers gemiddeld tot enkele honderden euro’s per klant. Naar verwachting publiceert de ACM later deze maand de resultaten van het onderzoek over de manier waarop deze kosten worden doorberekend.