Netbeheer Nederland: '5.600 in de wacht voor stroomaansluiting, aantal neemt toe'

10.05.2023 Brendan Hadden

Netbeheer Nederland:
©Netbeheer Nederland

Een uitvraag van Netbeheer Nederland onder netbeheerders toont aan dat het aantal aanvragen voor stroomaansluitingen op de wachtlijst toeneemt. Onder de 5.600 aanvragen zijn 2.200 aanvragen voor een nieuwe aansluiting en 3.400 voor het uitbreiden van een bestaande stroomaansluiting.

Er is onvoldoende capaciteit op het net om aan alle aanvragen te voldoen, en uitbreidingen kunnen het tempo niet bijhouden.

Hans-Peter Oskam, directeur energietransitie bij Netbeheer Nederland: “Netbeheerders doen wat ze kunnen, maar Nederland is nu in heel snel tempo aan het verduurzamen. Dat vraagt heel veel meer elektriciteit en dus een veel zwaarder stroomnet. Die verduurzaming gaat op dit moment veel harder dan wij extra elektriciteitsnet erbij kunnen bouwen. We moeten manieren vinden om te versnellen.”

Volgens Oskam is een van de belangrijkste redenen hiervoor personeelstekort: “We werken nu met 18.000 mensen bij de netbeheerders en de aannemers om het elektriciteitsnet te verzwaren. Maar we zien dat er de komende zeven, acht jaar nog een keer 18.000 mensen bij moeten om de werklast aan te kunnen. Dus ons grootste zorgpunt is waar we op dit moment voldoende personeel vandaan halen.”

Netbeheer Nederland vroeg de cijfers op voor een uitzending van Pointer.