Netbeheerders noemen RES-doelstellingen onrealistisch

02.07.2021 Jan de Wit

Netbeheerders noemen RES-doelstellingen onrealistisch

De netbeheerders hebben voor de dertig RES-regio’s de impact op de infrastructuur van de regionale ambities doorgerekend. Uit de berekeningen blijkt dat er tot 2030 nog meer dan 130 stations moeten worden uitgebreid en er moeten bijna 60 nieuwe stations worden gerealiseerd. De voorgestelde hoeveelheid terawattuur (TWh) noemen ze 'onrealistisch'.

Er zijn in totaal bijna 250 stations die de verbinding vormen tussen het landelijke hoogspanningsnetwerk en het regionale middenspanningsnetwerk. Daarvan moet dus meer dan de helft worden uitgebreid en het aantal zal met ongeveer een kwart moeten toenemen. Zo blijkt uit een gezamenlijk statement van onder andere Netbeheer Nederland, TenneT, Liander en Stedin.

Uit de dertig gepresenteerde Regionele Energie Strategieën blijkt dat er voor in totaal 54,9 TWh aan duurzame stroom is in begroot. Dit is ver boven de gewenste 35 TWh uit het Klimaatakkoord, zo schrijft Solar365.

Onrealistisch
De netbeheerders noemen het afgesproken klimaatdoel van 35 TWh duurzame opwek op land haalbaar. “Mits alle partijen nu samen de RES-opgaven concretiseren en uitvoeringsprogramma’s opstellen voor het aanpassen, ruimtelijk inpassen en realiseren van infrastructuur.”

Bij de ambities om ver boven het afgesproken klimaatdoel van 35TWh duurzame opwek van elektriciteit in 2030, zetten de netbeheerders vraagtekens. “Gezien de forse opgaven in andere sectoren, zoals mobiliteit, industrie en gebouwde omgeving, is het niet realistisch om meer dan het beoogde doel uit de RES’en voor 2030 aan te sluiten.”

Volgens hun is de duurzame opwek op land nu al een flinke uitdaging voor het energienet. “Op dit moment realiseren de netbeheerders samen honderden aanpassingen. Tot 2050 investeren we meer dan 100 miljard euro in het totale energiesysteem. De opgave is echter zo groot dat het werk niet allemaal tegelijk uitgevoerd kan worden.”

Tegengaan netcongestie
Onlangs deden de netbeheerders nog een appèl op de formerende partijen en het volgende kabinet om in het Regeerakkoord snel een aantal politieke keuzes te maken. Daarnaast werden er meerdere aanbevelingen gedaan om netcongestie tegen te gaan.

Ten slotte is het volgens de netbeheerders noodzakelijk dat wet- en regelgeving wordt aangepast. “We hebben wet- en regelgeving nodig die de afstemming van vraag en aanbod van energie beter stimuleert. Alleen dan blijft de klimaatopgave voor 2030 en 2050 realiseerbaar en betaalbaar.”

Voorzitter van het Nederlandse Klimaatakkoord, Ed Nijpels, pleitte ook voor speciale wetgeving: "De netwerkbedrijven moeten werken met een wet die nog stamt uit de fossiele tijd van kolen, olie en gas. Ze worden inmiddels ingehaald door het succes van de energietransitie."