Netbeheerders reageren gezamenlijk op berichten over netkrapte

25.06.2021 Jan de Wit

Netbeheerders reageren gezamenlijk op berichten over netkrapte

In een gezamenlijk statement reageren Netbeheer Nederland, Liander en TenneT op de berichten over de krapte op het elektriciteitsnet. Ook Solar365 schreef hier onlangs over. Ze doen een appèl op de formerende partijen en het volgende kabinet om in het Regeerakkoord snel een aantal politieke keuzes te maken.

De netbeheerders erkennen dat het net in Nederland de komende jaren op steeds meer plekken tegen zijn grenzen aan gaat lopen. Alle provincies in Nederland hebben op dit moment al in meer of mindere mate te maken met krapte op het elektriciteitsnet, zo valt te lezen in hun gezamenlijke statement.

“In de meeste gebieden gaat het over het terugleveren van elektriciteit door zonne- en windparken. Maar ook in het leveren van elektriciteit aan grote bedrijven knelt het, zoals bekend werd voor twee plekken in Amsterdam”, aldus de netbeheerders.

De netbeheerders verwachten dat het elektriciteitsnet de komende jaren op meer plaatsen zijn maximale capaciteit bereikt. Niet alleen bedrijven en instellingen, maar ook consumenten kunnen de gevolgen hiervan gaan merken.

Investeringen in het net
Om de maximale capaciteit te verhogen worden al honderden aanpassingen op hoogspannings- en middenspanningsniveau gedaan. Tot 2030 investeren de netbeheerders 40 miljard euro in het net.

Als oorzaken noemen ze de groeiende economie, de digitalisering van de samenleving, het in recordtempo waarmee nieuwbouwwoningen worden aangesloten en het verduurzamen van de energievoorziening.

De verbouwing van het net brengt de komende jaren onvermijdelijk ongemak met zich mee. “Ondernemers en instellingen zien de wachttijden voor een aansluiting op het net en de benodigde netcapaciteit nu al oplopen.”

Politieke keuzes
Ook consumenten gaan de komende jaren de drukte op het net merken. “Het wordt minder vanzelfsprekend dat consumenten zonne-energie altijd kunnen terugleveren en het verzwaren van een huisaansluiting voor een warmtepomp of elektrisch koken kan langer duren.”

Om de verbouwing van het elektriciteitsnet te versnellen, hebben de netbeheerders aandacht gevraagd voor deze problematiek bij de nieuwe coalitie. “Nationaal, regionaal en lokaal is regie noodzakelijk. Planning en prioritering zijn nodig om de komende jaren harde keuzes te maken wat we eerst, wat later en wat we niet gaan aanleggen.”

Volgens de beheerders is het ook belangrijk dat wet- en regelgeving wordt aangepast. “We hebben wet- en regelgeving nodig die de afstemming van vraag en aanbod van energie beter stimuleert. Alleen dan blijft de klimaatopgave voor 2030 en 2050 realiseerbaar en betaalbaar.”