Netcongestie veroorzaakt door individuele warmtepompen wordt vaak overschat
12.11.2024 Evelien Schreurs
Vaak wordt aangenomen dat het inzetten van individuele warmtepompen zorgt voor meer netcongestie dan collectieve warmteoplossingen. Merosch deed hier onderzoek naar en concludeert dat dat niet altijd het geval is. Volgens de onderzoekers ligt de focus in de warmtetransitie te veel op collectieve oplossingen, mede omdat de impact op netcongestie van individuele oplossingen zou worden overschat.
In het onderzoek werden theoretische netbelasting van individuele warmtepompen vergeleken met de netbelasting die in de praktijk werd waargenomen. Daaruit concludeert Merosch dat individuele warmtepompen een aanzienlijk lagere netbelasting hebben dan doorgaans wordt aangenomen.
“Dat de groei van warmtepompen zorgt voor meer netbelasting is zonder twijfel het geval. De vraag is in welke mate de warmtepompen zorgen voor netcongestie en of het beeld klopt dat warmtepompen de dominante netcongestieveroorzakers zijn”, schrijven de onderzoekers.
Zo zou onterecht een negatief beeld ontstaan in vergelijking met bijvoorbeeld warmtenetten. Bovendien, zeggen de onderzoekers, zullen veel meer woningen voorzien worden van warmtepompen dan van een aansluiting op een warmtenet. Volgens de onderzoekers is er dus onterecht meer aandacht voor warmtenetten ten opzichte van individuele warmtepompen.
Lagere netbelasting
“De netbelasting van individuele warmtepompen is vergelijkbaar met, of zelfs iets lager dan, de benodigde vermogens bij warmtenetten met centrale warmtepompen”, concludeert het onderzoek. Daarbij varieert de netbelasting van een warmtepomp sterk per ontwerp en uitvoering. Belangrijke kanttekening van het onderzoek is dat niet alle netbeheerders hun data beschikbaar hebben gesteld voor het onderzoek en de resultaten van het onderzoek dus niet volledig zijn.
Volgens de onderzoekers kan het slim aansturen van individuele warmtepompen bijdragen aan het verminderen van netcongestie. Zij roepen dan ook overheid en netbeheerders op om financiële prikkels in te zetten om consumenten te stimuleren hun warmtepomp op zo’n manier aan te sturen dat ze het elektriciteitsnet ontlasten.
De onderzoekers sluiten af met een aantal aanbevelingen. Zij stellen onder andere voor om te onderzoeken of financiële stimuli ingezet kunnen worden om warmtepompen slim aan te sturen en om de ISDE+ subsidie te gebruiken om aan te sturen op warmtepompen die het net minder belasten. Ook doen zij een oproep aan de netbeheerders om de kengetallen (die momenteel herzien worden) openbaar te maken. Ook doen zij de aanbeveling om voor de overheid om bij de uitrol van warmtenetten ook het aspect van netbelasting mee te wegen.