Nieuwe Nederlandse zonnecel doorbreekt efficiëntie-barrière van 30 procent

26.09.2022 | Nieuws Max Muller

Nieuwe Nederlandse zonnecel doorbreekt efficiëntie-barrière van 30 procent
©Niels van Loon | TNO

Onderzoekers van TNO, TU Eindhoven, Imec en TU Delft zijn erin geslaagd om een zonnecel te fabriceren die een record vestigt ten aanzien van de conversie-efficiëntie, zo meldt TNO. Door innovatieve methoden te combineren die zowel op perovskiet als silicium gebaseerd zijn, hebben de wetenschappers de grenzen van de fotovoltaïsche technologie verlegd.

Met tandems kunnen efficiëntiewaarden worden bereikt die met conventionele, enkelvoudige zonnecellen niet kunnen worden gerealiseerd. Dit heeft de onderzoekers in staat gesteld om de efficiëntie van semi-transparante perovskiet-cellen te verbeteren naar 19,7 procent. In combinatie met de efficiëntiewaarde van 10,4 procent voor de onderliggende siliciummodule kon het record worden gevestigd.

De technologie werd voor het eerst gepresenteerd tijdens de achtste Wereldconferentie voor fotovoltaïsche energieconversie en markeert een belangrijke stap richting de realisatie van de energietransitie. Door een hoge vermogensdichtheid te bereiken, kunnen meer mogelijkheden worden verkend om zonnecellen te integreren in constructie- en bouwelementen. Op deze manier kunnen meer bestaande oppervlakken worden bedekt met pv-modules. De certificering van de perovskiet-cellen staat op naam van het JRC-instituut in Ispra, Italië.

Hoogleraar Gianluca Coletti, tevens programmamanager tandem rechnology and application bij TNO, is verheugd over de komst van de baanbrekende zonnecel: “In combinatie met de expertise en kennis die we de afgelopen jaren hebben opgedaan om materialen en processen op grote schaal toe te passen, kunnen we ons samen met onze industriële partners richten op de massaproductie van deze technologie met een efficiëntie van meer dan 30 procent.”

De innovatie kwam tot stand middels een samenwerkingsverband van zowel Nederlandse als Belgische onderzoekscentra, die hun krachten hebben gebundeld via het Joint Solar Programme III en het HYPER XL-project.

TNOTU EindhovenImecTU Delftconversie-efficientieperovskietsiliciumzonnecellenzonneceltechnologieGianluca Coletti

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: Sungrow EV-Solutions (English)

Logo SUNGROW
1 juni 2023
15:00

SUNGROW

Lees verder

Training: Esdec Basis Installatietraining FlatFix

Logo Esdec
6 juni 2023
13:00 - 16:00
Esdec Innovation Center

Esdec

Lees verder

Webinar: Sungrow Expert Training: Commercial portfolio - optimise your projects (English)

Logo SUNGROW
7 juni 2023
15:00

SUNGROW

Lees verder

Event: Feestelijke opening nieuwe vestiging van groothandel SolarToday in Beernem

Logo SolarToday
8 juni 2023
14:00
Nijverheidstraat 7A, Beernem

SolarToday

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de zonne-energiesector?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Abonneer nu