Ook België draaide voor het eerst volledig op hernieuwbare stroom

31.05.2023 Jan de Wit

Ook België draaide voor het eerst volledig op hernieuwbare stroom

Maandag 29 mei wekten windmolens en zonnepanelen tussen 13:00 en 13:30 genoeg stroom op om heel België van groene stroom te voorzien, dat meldt Elia, de Belgische hoogspanningsnetbeheerder. Het leverde eveneens een recordopbrengst op.

Belgische windmolens en zonnepanelen wekten maandag 29 mei 8.303 megawatt elektriciteit op en tussen 13:00 en 13:30 genoeg om aan de gehele Belgische stroomvraag te voldoen. Dit was niet alleen de eerste keer dat met groene energie de gehele Belgische stroomvraag kon worden gedekt, maar ook een recordopbrengst.

©Elia

Het vorige record werd de dag ervoor gevestigd, toen werd er 7.695 megawatt opgewekt. Het record daarvoor stamt van 11 mei 2022. Op die dag werd er 7.112 megawatt groene stroom opgewekt.

“Momenten als deze benadrukken de noodzaak van een nieuw marktmodel dat flexibele consumptie stimuleert”, stelt netbeheerder Elia.

“In zo'n model kunnen consumenten met flexibele apparaten zoals warmtepompen en elektrische auto's hun apparaten opladen als er veel goedkope, groene stroom beschikbaar is en tegelijkertijd helpen om het net in balans te houden. Consumenten zullen dus een sleutelrol spelen in de energietransitie.”