Ook Eneco gaat terugleverkosten doorberekenen

11.03.2024 Gijs de Koning

Ook Eneco gaat terugleverkosten doorberekenen

Eneco gaat als eerste energiemaatschappij van de grote drie (Vattenval, Essent en Eneco) aan het begin van deze zomer terugleverkosten doorvoeren voor klanten met zonnepanelen. Nieuwe klanten en klanten met een variabel contract gaan een vast bedrag per teruggeleverde kilowattuur betalen.

Dat Eneco ervoor kiest om de kosten per netto teruggeleverde kilowattuur gaat berekenen is een unicum. De meeste energieleveranciers rekenen de terugleverkosten aan de hand van een schaal. Bij Vandebron betaalt een klant bijvoorbeeld 12,50 euro per maand extra als deze tussen 1.000 en 2.000 kilowattuur aan stroom teruglevert.

De hoogte van het bedrag dat Eneco gaat rekenen is nog niet bekend. Wel gaat Eneco de komende maanden voor nieuwe klanten met zonnepanelen 6 euro meer rekenen in het vastrecht. Deze maatregel zal komen te vervallen als de terugleverkosten per kilowattuur van kracht gaan.

Ook de terugleververgoeding bij Eneco gaat omlaag. Waar klanten van Eneco voorheen 9 cent per kilowattuur kregen voor de netto teruggeleverde energie, krijgen ze voortaan 5 cent.

Het aanblijven van de salderingsregeling speelt een rol in dit besluit van Eneco. Volgens de woordvoerder van Eneco, is Eneco “van plan de terugleverkosten door te berekenen zolang de salderingsregeling van kracht is”.