Panelen als dak: slim en waardevermeerderend

07.07.2021 Simone Tresoor

Panelen als dak: slim en waardevermeerderend

Als je twee zonnepanelen schuin tegen elkaar zet krijg je een zadeldak. Deze slimme uitvinding van Robisol, onder de naam Sunpark-overkapping, is prima bruikbaar voor parkeeroverkappingen, gebruiksruimtes en teeltruimtes. Zo kun je auto’s, gewassen of materialen droog zetten en combineer je het met zonne-energie. Win-win dus.

De Nederlandse fabrikant toonde onlangs de toepassing boven een autowasstraat in Almere en boven een parkeerterrein in Alphen aan den Rijn. De semi-transparante glas-glaszonnepanelen bieden ruimte voor veel natuurlijke lichtinval binnen de overkapping, schrijft Duurzaam Gebouwd.

Prima alternatief
De systemen bieden een prima alternatief voor zonnepanelen op schuine daken. “Zonnevelden zijn zonde van de beschikbare ruimte”, aldus Sven Meijerink van Robisol. “Met dit systeem maken we gebruik van onze kennis en ervaring uit de kassenbouw, waarbij de gekoppelde constructie zorgt voor een laag materiaalverbruik en efficiënte montage. Omdat we relatief voordelige zonnepanelen kunnen toepassen en iedere vierkante meter benutten, is het voor investeerders in zonnevelden een prima alternatief.”

Betere bescherming tegen weersinvloeden
Momenteel wordt ook onderzocht of het systeem kan worden ingezet boven teeltruimtes en akkerbouwgronden. Hiervoor is een paneel ontwikkeld waarbij een klein aantal cellen evenredig over het glas is verdeeld. Het diffuse licht wordt zo goed over de teelruimte verspreid en dat is goed voor het gewas. Ook is er een betere bescherming tegen regen, wind, hagel, temperatuur, vogels en insecten.

Met het Sunpark Systeem onstaat er door de productie van duurzame energie een verdienmodel, waarmee een beschermde kweekomgeving ook in de akkerbouw mogelijk is.