Peakshaving wordt steeds interessanter, maar weet iedereen dat al?

18.02.2022 Simone Tresoor

Peakshaving wordt steeds interessanter, maar weet iedereen dat al?

Als je een bedrijf hebt ben je natuurlijk het liefste bezig dat bedrijf zo goed mogelijk te laten lopen en je productieproces op orde te hebben. Maar vandaag de dag kun je er eigenlijk niet meer omheen: je moet vooral ook naar je energiestromen kijken. Daar valt veel winst te behalen, door peakshaving bijvoorbeeld.

Bart van den Bosch, technisch directeur van Bennex, legt het uit. Peakshaving, of het slim aanpakken van piekverbruik, werkt als volgt: een bedrijf wordt door de netbeheerder afgerekend op de hoogste piek in zijn verbruik. Het elektriciteitsverbruik van het bedrijf kan door de dag heen flink fluctueren met diepe dalen en hoge pieken. Omdat de leverancier altijd het maximale vermogen beschikbaar moet hebben, is die hoogste piek een zeer bepalende factor in de energierekening. Hoe hoger de piekbelasting, hoe meer er moet worden betaalt. En dat kan goedkoper.

Pieken kosten veel minder als er op het piekmoment energie uit de batterij wordt gehaald
Door gebruik te maken van een energieopslagsysteem kan een bedrijf gemakkelijk de maximale belasting verlagen door tijdens pieken gebruik te maken van eigen opgeslagen energie. Het opslagsysteem kan vervolgens opgeladen worden tijdens daluren of met eigen opgewekte energie van bijvoorbeeld zonnepanelen of een windmolen. Zo worden niet alleen de aansluitingskosten maar ook het  kilowattuur-tarief verlaagd.

Als voorbeeld nemen we een timmerwerkplaats. Hier ontstaan de inschakelpieken vooral als ’s ochtends en na de lunch alle grote machines worden aangezet. Deze pieken kosten het bedrijf veel minder als er op dat moment wordt overgeschakeld naar de batterij. Uiteraard hoeft het personeel daar niet naar om te kijken, dat wordt allemaal geregeld via het energiemanagementsysteem.

Is een dergelijk systeem een grote investering?
Van den Bosch: “Dat is uiteraard afhankelijk van het gebruik, maar zeker met de huidige kilowattuurprijzen, die behoorlijk hoog zijn, komt het steeds sneller naar je toe. Voor een 30 kilowattsysteem moet je denken aan de prijs van een middenklasse auto.”

Hij vervolgt: “Wij focussen ons bij Bennex eigenlijk op het oplossen van een aantal problemen. Bij sommige bedrijven zijn de hoge kosten van de piekbelasting een probleem, maar we hebben ook veel bedrijven die last hebben van de netwerkcongestieproblematiek.”

De business case is bij ieder bedrijf verschillend
“Zo zijn er bedrijven die willen uitbreiden in hun netwerkaansluiting en die dan te horen krijgen dat ze in 2029 een keer aan de beurt zijn. Dat zou dus betekenen dat ze hun bedrijfsactiviteiten hierdoor niet kunnen uitbreiden. Als dit om een kortstondige piekvraag gaat kun je dat prima oplossen door een batterijsysteem met voldoende vermogen te gebruiken.”

De business case is bij ieder bedrijf daardoor ook heel verschillend. Want als een bedrijf de  bedrijfsactiviteiten niet kan uitbreiden dan doet dat financieel pijn en is het besluit voor een batterijopslagsysteem wellicht snel gemaakt. En in het geval dat het dak van het bedrijf vol PV ligt en daar een SDE-subsidie op genoten wordt, dan is het eenvoudig terug te rekenen wat de terugverdientijd gaat worden.  

Noodstroomvoorziening
“We merken aan de aanvragen die wij binnen krijgen dat peakshaving en batterijopslag meer gaat leven onder bedrijven. Maar men is nog niet zo goed op de hoogte welke technische oplossingen er zijn en welke problematiek er precies speelt”, vertelt hij. “In eerste instantie schrikt men van de kosten, omdat men dat toch vaak afzet tegen zonnepanelen. Maar de systemen zijn niet te vergelijken. Zo is het voor veel bedrijven een mooie bijkomstigheid dat je ook meteen een noodstroomvoorziening hebt, dan wordt de business case meteen heel anders.”

Bennex helpt met behulp van gecertificeerde partners bedrijven die problemen ondervinden. Ze leveren veilige opslagsystemen van onder andere Alpha ESS. Hierbij leveren ze een bijdrage aan duurzame energieoplossingen op basis van lithiumbatterijen. Zo bieden ze een totaaloplossing voor energieopslag én management en dat doen ze niet alleen voor peakshaving, maar bijvoorbeeld ook voor het optimalisering van eigen gebruik van zelf opgewekte energie.

Van den Bosch spreekt over dit onderwerp op de beurs Solar Solutions International, 12 tot en met 14 april op Expo Haarlemmermeer, zijn seminar vindt plaats op dinsdag 12 april om 12.45 uur in ruimte 2.