Platform Klimaatakkoord: '2021 wordt een cruciaal jaar'

01.12.2020 Joyce Beuken

Platform Klimaatakkoord:

Elke 5 secondes komt er in Nederland een nieuw paneel bij en elektrische auto’s hebben de potentie om als batterijen te dienen. Het zijn enkele conclusies uit de webinar  ‘Spanning op de netten’, die vrijdag 27 november georganiseerd werd door Platform Klimaatakkoord. Vanuit de branche en de politiek zaten gasten met elkaar om de tafel om de regionale energiestrategie te bespreken, maar ook het convenant dat verleden week werd ingediend kwam aan bod.

Op 20 november werd het convenant Zon Betaalbaar op het Net aangeboden door Holland Solar en Netbeheer Nederland. In het convenant wordt  minister Wiebes verzocht om bij de ontwikkeling van nieuwe PV-installaties een lagere aansluiting te laten verplichten. Er moet een aansluiting gehanteerd worden met een aansluitcapaciteit van maximaal 70% van het piekvermogen van de totale installatie. Meer over dit belangrijke convenvant lees je hier. Netbeheerders gaven tijdens het webinar antwoord op vragen over deze energietransitie.

Koelkast voor feestjes

Olof van der Gaag (NVDE) verklaarde het convenant aan de hand van een vergelijking. “Er zijn maar weinig mensen met drie koelkasten omdat ze een keer per jaar een groot feest geven.” Hij bedoelde daarmee dat het niet nodig is om een groot netwerk aan te leggen dat je maar zelden optimaal gebruikt. Carolien Gehrels, Voorzitter Uitvoeringsoverleg Klimaatakkoord Industrie en Taskforce Infrastructuur Industrie (TIKI), stelde dat je nu pas mag aanleggen als je weet welke hoeveelheid gebruikers je gaat bedienen. “Er kan meer risico genomen worden. Het is beter om te anticiperen op de ruimte, zonder te weten hoeveel man je precies gaat voorzien.” Meer bouwen, zonder dat je exact weet hoeveel gebruik er direct van gemaakt zal worden dus.

Het panel was het erover eens dat er in 2021 grote stappen moeten worden gemaakt. Anders is het doel dat vast werd gesteld tijdens het klimaatakkoord zeker niet meer haalbaar. Sprekers beaamden dat de hoop nu zeker nog niet hoeft te worden opgegeven, maar dat de stappen die volgend jaar genomen moeten worden wel echt doorgang moeten vinden. "2021 wordt een cruciaal jaar", werd meerdere malen geconcludeerd.

RES

De regionale energiestrategie maakte tongen los aan tafel. Dick Weiffenbach, baas van Netbeheer Nederland, heeft nauw samengewerkt met de 30 organisatoren van de strategieën. Volgens Weiffenbach zagen veel RES-ontwikkelaars lange tijd niet in hoe belangrijk het was om Netbeheer Nederland te betrekken bij hun uitwerkingen. “Er werd veel gefantaseerd door ontwikkelaars. Maar dit moet natuurlijk uiteindelijk wel kunnen worden aangesloten, en daar is overleg met andere partijen voor nodig.” Weiffenbach vindt het belangrijk dat hij mee kan praten over de RES, omdat hij meer inzicht heeft over wat er daadwerkelijk mogelijk is.

In 2030 zal 75% van alle elektriciteit volgens het panel duurzaam worden opgewekt. Een kijkersvraag bracht onenigheid boven tafel. Gegronde voorspellingen tonen aan dat het energieverbruik van ons land in 2030 gelijk zal zijn aan wat men nu verbruikt. Want hoewel er over 10 jaar duizenden, wellicht miljoenen auto’s op elektriciteit door Nederland rijden, zal dit gecompenseerd worden door het feit dat huishoudelijke apparatuur een stuk zuiniger zal zijn. Van der Gaag leek niet achter deze voorspelling te staan. “De industrie zal tegen die tijd veel meer stroom vergen.” Dit resulteerde volgens van der Gaag wel degelijk in een toename in de stroomvraag.

Vooruitgang onvoldoende in beeld

Iedere vijf secondes wordt er een nieuwe zonnepaneel aangesloten in Nederland. Toch heerste er onder het panel het gevoel dat er veelal negatief gesproken wordt met betrekking tot schone energie in Nederland. Roland Pechtold, CEO van Groen Leven, was het niet eens met de mening dat er te weinig aandacht besteed wordt aan PR. Hij zag de webinar als een voorbeeld van positieve reclame. Hij stelde dat de pessimistische verhalen de aandacht trekken maar desondanks niet in de meerderheid zijn. “Laat je niet afleiden door negativiteit” zei Pechtold.

Elektrische auto biedt kansen

De webinar sloot af met een toekomstvisie van Bert den Ouden, Voorzitter Flexible Power Alliance. “Ik ben hier gekomen met een elektrische auto. Deze auto kan met een volle batterij 450 kilometer rijden. Ik heb maar 90 kilometer gereden. Elektrische auto’s hebben een grote opslag en zijn goed verdeeld over de wijken. Daar liggen een hoop kansen”, stelde Den Ouden. Momenteel vindt er een experiment plaats in Utrecht waarbij elektronische auto’s in woonwijken kunnen schakelen met de netbehoefte van bewoners. Volgens Den Ouden biedt deze vorm van mobiele opslag veel kansen.

Nieuw kabinet

De webinar werd geconcludeerd met een duidelijk statement: "Het volgende kabinet moet aan de bak." Het panel was het er unaniem over eens dat het volgende kabinet moet garanderen dat een groot aandeel aan stroom in rap tempo duurzaam wordt opgewekt en tevens goedkoper zal zijn.