Primeur hernieuwbare energie: opwek hoger dan verbruik

25.04.2022 | Nieuws Jan de Wit

Primeur hernieuwbare energie: opwek hoger dan verbruik

Zaterdagmiddag bereikte de productie van zon- en windenergie vandaag enige tijd ruim 15.000 megawatt, meer dan 100 procent van het totale stroomverbruik van dat moment, dat meldt de NOS. Energiebedrijf Zonneplan voorspelde vrijdag al op basis van modellen dat een kilowattuur -0,18 euro zou gaan kosten, inclusief belasting.

Een negatieve stroomprijs is eerder voorgekomen, maar kwam altijd boven de nul uit door de energiebelasting en het opslaan van hernieuwbare energie. Hierdoor bleven consumenten voor hun de energie betalen.

Tussen ongeveer 11.00 en 16.30 uur ontstond de unieke situatie dat de stroomprijs zo ver onder nul zakte dat sommige mensen betaald kregen om stroom te gebruiken. Een energiecontract met variabele prijzen is hiervoor wel noodzakelijk.

Ook raakte het net op sommige plaatsen dusdanig vol dat niet alle hernieuwbare energie teruggeleverd kon worden. Wel werden kolen- en gascentrales afgeschakeld en sommigen zelfs uitgezet.

Ook afgelopen zondag waren er weer zes uren met negatieve elektriciteitsprijzen. “Een teken dat er teveel productie is, of te weinig vraag en export”, stelt Martien Visser, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool Groningen.

‘In de toekomst gaat dit veel vaker voorkomen’
Ook Jan Willem Zwang, eigenaar van adviesbureau Stratergy, denkt dat negatieve energieprijzen vaker gaan voorkomen. Hij ziet immers het aantal negatieve uren steeds verder toenemen.

“Vanaf 24 april is het aantal negatieve uren in 2020 gestegen van 42 naar 97 en de negatieve waarde verdubbeld van 481,02 euro naar 928,20 euro. In 2021 is het aantal negatieve uren gestegen van 22 op 24 april naar 70 op 31 december en de negatieve waarde bijna verdrievoudigd van 381,10 euro naar 1.037,46 euro. Dit belooft dus nog wat voor 2022.”

Tegelijk ziet hij ook dat de huidige energieprijzen maskeren dat zonne- en windenergie steeds minder waard wordt. Zonne- en windenergie profiteren enorm van de hoge fossiele energieprijzen. Alle aangeboden opwek ontvangt namelijk de prijs van de laatste megawattuur waarmee de vraag wordt gematcht.

Wanneer de vraag laag is, worden de uren waarin veel zonne- en windenergie wordt opgewekt, gematcht tegen negatieve prijzen. “Dit weekend, waarin veel mensen van de meivakantie gaan genieten, geeft daarom een mooi voorproefje op de ontwikkeling van de spotprijzen. In de toekomst gaat dit veel vaker voorkomen.”

Hernieuwbare energienegatieve stroomprijszonneplanMartien VisserHanzehogeschool Groningenjan willem zwangStratergy

Bedrijvenregister

Agenda

Training: SolarEdge | Commercial Designer Training

Logo SolarEdge Technologies (Holland) B.V.
2 september 2022
09:00 - 12:30
Vianen

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.

Lees verder

Webinar: Aan de Slag met Opslag - Laad uw kennis op over thuisbatterijen

Logo SMA
5 september 2022
09:30
Online

SMA

Lees verder

Webinar: Vlotter werken met Sunny Design

Logo SMA
6 september 2022
09:30
Online

SMA

Lees verder

Webinar: De nieuwe Sunny Tripower Smart Energy Hybride omvormer

Logo SMA
6 september 2022
09:30
Online

SMA

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu