Productie van eerste commerciële zonneauto gestopt

25.01.2023 Daan Jansen

Productie van eerste commerciële zonneauto gestopt
©Lightyear

Ondanks dat de productie van de Lightyear 0 pas in november van start is gegaan, heeft Lightyear bekend gemaakt de productie weer stil te leggen en alle aandacht te verleggen naar de ontwikkeling van de Lightyear 2.

Atlas Technologies, het bedrijfsonderdeel verantwoordelijk voor de productie, heeft uitstel van betaling aangevraagd. Uiteindelijk zijn er slechts een aantal exemplaren van de band gerold. Problemen waren al eerder zichtbaar. De Lightyear 0 (voorheen Lightyear One) was te koop voor 250.000 euro, ruim het dubbele van de origineel gecommuniceerde prijs.

Toch heeft Lightyear een uniek concept in de praktijk weten te brengen: Een auto met geïntegreerde zonnecellen. In de Lightyear 0 zouden die zonnecellen, afhankelijk van het klimaat, goed zijn voor 6.000 tot 11.000 kilometers per jaar. Bovendien vergroten de zonnecellen ook de range van de auto.

Lex Hoefsloot, CEO, laat weten alle aandacht te verleggen naar de ontwikkeling van de Lightyear 2. Dit is de veel goedkopere variant (minder dan 40.000 euro) die eind 2025 in productie zou moeten gaan. Lightyear geeft aan al ongeveer 20.000 pre-orders te hebben ontvangen van wagenpark eigenaren.