RWE investeert in proefproject drijvende PV op Noordzee

25.07.2022 Simone Tresoor

RWE investeert in proefproject drijvende PV op Noordzee
© SolarDuck

Energiebedrijf RWE gaat in 2023 investeren in een grootschalige drijvende PV-pilot van SolarDuck, 'Merganser' genaamd. De drijvende panelen met een nominale capaciteit van 0,5 megawattpiek zullen naar verwachting worden geïnstalleerd voor de kust van Oostende in de Belgische Noordzee. Het project is een eerste stap in de samenwerking en legt de basis voor een groter demonstratieproject in het Nederlandse offshore windpark Hollandse Kust West.

'Merganser' zal RWE en SolarDuck belangrijke ervaring uit de eerste hand opleveren in één van de meest uitdagende offshore-omgevingen ter wereld. De inzet is de opgedane ervaring toe te passen om een snellere commercialisering van de technologie vanaf 2023 mogelijk te maken.

Bestand tegen zware omstandigheden
De door SolarDuck ontwikkelde techniek bestaat uit de integratie van drijvende zonnepanelen met een windpark op zee. Voor de bouw van zonneparken op zee is technologie nodig die bestand is tegen zware omstandigheden zoals hoge golven, sterke wind en zout water.

Het zeshoekige platform is ontworpen om enkele meters boven het water te zweven en de golven te volgen - vergelijkbaar met een tapijt. Op die manier blijven belangrijke elektrische componenten droog, schoon en stabiel. Dit garandeert een lange levensduur van de half-afzinkbare constructie, terwijl een veilige bediening en onderhoud mogelijk zijn.

Waterstof-backbone
RWE neemt deel aan de Nederlandse offshore wind tender voor Hollandse Kust West. De gebieden bevinden zich in de Noordzee, ongeveer 53 kilometer voor de Nederlandse kust. RWE's voorgestelde ontwerp voor de locatie van Hollandse Kust West streeft naar een positief netto-effect op het ecosysteem van de Noordzee, terwijl het concept een blauwdruk is voor de integratie van offshore-windparken in het Nederlandse energiesysteem, inclusief 600 megawatt elektrolysecapaciteit met toegang tot opslagcapaciteit in de geplande waterstofbackbone op het vasteland.