Energierekening moet betaalbaar, maar ook toegankelijker worden
01.07.2025 Evelien Schreurs

In een Kamerbrief schrijft Sophie Hermans, demissionair minister van Klimaat en Groene Groei, over het betaalbaar en begrijpelijk houden van de energierekening voor consumenten. “De ontwikkelingen op de energiemarkt voor consumenten blijven van groot belang voor de betaalbaarheid van de energierekening”.
De mate waarin huishoudens worden geraakt door ontwikkelingen op de energiemarkt, hangt voornamelijk af van hun inkomen en de energetische kwaliteit van hun huis. Maar ook het type energiecontract speelt mee.
Er is moment een ruim aanbod aan zowel vaste, variabele en dynamische contracten, waarvan de tarieven vaak lager liggen dan wat consumenten nu betalen voor hun energie. Daarom kan het voordeling zijn om over te stappen van energiecontract of energieleverancier.
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) deed onlangs ook de aanbeveling aan energieleveranciers om duidelijker en transparanter te communiceren over opzegvergoedingen. Ook wordt er in de energieregeling een lager maximum gesteld aan het de hoogte van deze opzegvergoeding.
Niet alleen betaalbaar maar ook toegankelijk
Energierekeningen bestaan vaak uit verschillende onderdelen. Dat moet een energierekening controleerbaar en inzichtelijk maken, maar in de praktijk betekent dit ook dat de rekening juist lastiger wordt voor consumenten om te begrijpen.
Hermans: “Energie is een onmisbare voorziening, maar mensen kunnen door de toenemende complexiteit van de markt of eerdere betalingsproblemen een hoge drempel ervaren om een goed en passend contract af te sluiten of over te stappen naar een andere leverancier. Het kabinet wil daarom de positie van consumenten op de markt versterken.”
Per 1 januari zijn energieleveranciers verplicht om een voorblad toe te voegen aan de energierekening waarin wordt samengevat hoeveel energie een huishouden heeft gebruikt en wat de kosten daarvan zijn.