Samenwerking van 27 bedrijven voor zero-emissie logistiek

06.05.2024 Asma Lgamawi

Samenwerking van 27 bedrijven voor zero-emissie logistiek
©Netbeheer Nederland

27 bedrijven en instellingen gaan samenwerken in het doen van onderzoek en innovatie bij Charging Energy Hubs: slimme oplaadinfrastructuur voor elektrische voertuigen.

Charging Energy Hubs zijn slimme energiesystemen die een efficiënter en flexibeler gebruik van het elektriciteitsnet mogelijk maken door gedecentraliseerd te opereren. Hierdoor komen de ze tussen de leveranciers en de afnemers te staan zodat voertuigen in de logistieke sector slimmer en efficiënter kunnen worden opgeladen.

De manier waarop het werkt is dat zowel technologische innovaties als bestaande processen en systemen, hernieuwbare energiebronnen, batterijopslag en laadstations aan elkaar gekoppeld worden. Door bijvoorbeeld opgewekte energie op te slaan in een energieopslagplaats of door direct gebruik te maken van gelijkstroom tijdens de piekvraag, kan hiermee netcongestie worden voorkomen.

Drie testlocaties van Charging Energy Hubs worden de komende vier jaar in de praktijk  gebruikt en verbeterd naarmate kennis en praktijkervaring worden opgedaan. De deelnemende bedrijven zijn onder andere Shell, Prodrive, DAF, DAMEN, Heliox, Scholt Energy, Firan, ElaadNL, Dynniq Energy, TNO en Brainport Development.

"Door Charging Energy Hubs bouwen we snel kennis en praktijkervaring op en werken we samen aan een stabiele versnelling van de energietransitie”, aldus Anna Paar, projectleider Brainport Development. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door financiering uit het Nationaal Groeifonds.