Sneeuw op PV? Lekker laten liggen!

08.02.2021 Simone Tresoor

Sneeuw op PV? Lekker laten liggen!
voorzichtig!

Het zal u niet zijn ontgaan: we wonen deze week in een witte wereld. Net als veel mensen vroegen ook wij ons af, wat is eigenlijk de invloed van sneeuw op het rendement van de zonnepanelen en moeten de zonnepanelen wel sneeuw- en ijsvrij gemaakt worden?  Installatie Totaal geeft advies:

Na geringe sneeuwval ontstaat er vaak een ijslaagje op de zonnepanelen. Dit zorgt ervoor dat er geen energie opgewekt kan worden. Het is echter niet nodig om gelijk het dak op te klimmen om de panelen ijs- en sneeuwvrij te maken. Zodra de temperatuur iets omhoog gaat, smelt de ijslaag. Zelfs wanneer maar een klein gedeelte van het ijs smelt, gaat een zonnepaneel weer energie opwekken. De warmte die vrij komt bij het opwekken van de energie zorgt ervoor dat de rest van het zonnepaneel ook ijsvrij wordt.

Relatief klein opbrengstverlies

Na een hevige sneeuwbui zoals dit weekend kan de sneeuw best een aantal dagen blijven liggen. Helemaal als de buitentemperatuur langere tijd onder het vriespunt blijft zoals voorspeld voor de aankomende week. De sneeuw zorgt ervoor dat er geen energie opgewekt kan worden. Het opbrengstverlies is echter relatief klein, in verband met de lagere stralingsintensiteit in de wintermaanden. Sneeuwval is dus niet direct een reden om het dak op te klimmen. De meeste zonnepanelen in Nederland zijn zo gemonteerd dat ze gemakkelijk 10 centimeter sneeuw kunnen dragen.

Lekker laten liggen

Wanneer er een laagje sneeuw of ijs op je zonnepanelen ligt, kan je dit het beste laten liggen. Het rendement is in de wintermaanden sowieso erg laag. De meeste energie wordt vanaf maart tot medio oktober opgewekt. Het is het dus niet waard om je eigen veiligheid op het spel te zetten om de zonnepanelen ijs- en sneeuwvrij te maken. Daarnaast glijdt de sneeuw vanzelf een keer van het dak af.

Toch doen? Dan zo!

Wanneer je toch de sneeuw wil verwijderen van de zonnepanelen denk dan altijd aan je eigen veiligheid. Gebruik bij voorkeur een telescopische wisser vanaf de grond of vanuit een dakraam.  Verwijder alleen sneeuw en geen ijs. Wanneer je ijs van je zonnepaneel af gaat krabben, beschadig je de vuilafstotende laag en het zonnepaneel zelf. En gebruik uiteraard geen zout.