Solar Solutions Amsterdam kent een succesvolle editie met vele hoogtepunten

14.03.2025 Sjoerd Rispens

Solar Solutions Amsterdam kent een succesvolle editie met vele hoogtepunten

Seminars, stands met innovaties, netwerkborrels, robothonden en drones. Op de vakbeurs Solar Solutions Amsterdam kwamen de nieuwste ontwikkelingen rond energieopslag, zonnepanelen en slimme producten aan bod. Ruim 280 bedrijven hadden een stand op de beurs. In totaal werden er 16.004 leads geregistreerd en bezochten 12.841 vakprofessionals de beurs.

Gedurende de beursdagen is het een drukte van jewelste in de Greater Expo Hal in Vijfhuizen, waar de beurs plaatsvindt. Het evenement heeft een internationaal, divers karakter. Dat is ook te horen aan de vele talen. Bij een gemiddeld rondje langs de stands hoort de exposant  Nederlands, Mandarijn en verderop Engels.

Bij binnenkomst in de hal valt meteen het grote kleurenpallet van de stands op. Rood, geel en groen domineren, het looppad wordt met blauw gemarkeerd. Op de stands vinden constant gesprekken plaats, handen geschud en informatie ingewonnen.

Op de stands is een grote verscheidenheid aan producten te zien. Zo worden er veel zonnepanelen en batterijen tentoongesteld. Maar er staat ook een heuse verhuiswagen van Apsystems, dat micro-omvormers produceert, die in de wagen te zien zijn. European Solar Games is ook aanwezig en organiseert een wedstrijd zonnepanelen installeren. Ook moet je goed opletten waar je je voeten neerzet, want bij een stand ‘loopt’ een robothond.

European Solar Games 2025

Een drukbezocht onderdeel van de beurs waren de seminars. Experts uit de branche spraken over allerlei onderwerpen, zoals het recyclen van zonnepanelen, de risico’s en het verzekeren van storage en de laatste ontwikkelingen in de PV-technologie. Bij een aantal seminars was er meer publiek dan het aantal stoelen, waardoor er rijen ontstonden met geïnteresseerden.

Solar Solutions Awards
Tijdens de beurs werden er ook prijzen uitgereikt, de Solar Solutions Awards. Dit vond plaats na afloop van de tweede beursdag. Zo’n 150 mensen verzamelden bij het kleine horecagedeelte en werden daar getrakteerd op livemuziek. Daarbij vloog er ook nog een drone door de lucht.

Er werden twee awards uitgereikt. De elektrische groothandel Rexel won de prijs voor beste promotie. Edwin van Gastel, onder meer oprichter van De Duurzame Uitgeverij, reikte de prijs voor Beste Innovatie uit. Voor de award waren vijf bedrijven genomineerd. Currentt, die een nieuw merkonafhankelijk energiemanagementsysteem heeft ontwikkeld.

Andere genomineerden waren De Centrale, dat een eenvoudige test heeft ontwikkeld welke voorkomt dat installateurs hun btw op de thuisbatterij niet terugkrijgen. Frontius Wattpilot was genomineerd met hun laadpaal die voldoet aan de slimladen behoefte van particulieren. Sigenergy voor hun nieuwe 5-in-1-batterij en Valk Ace die veel bespaard heeft op installatietijd.

Currentt won met hun cyberveilige Lokaal Energie Management Systeem (LEMS). Dit systeem garandeert ongeëvenaarde stabiliteit, nauwkeurige netaansturing, geavanceerde cybersecurity en naadloze integratie met zowel slimme als niet-slimme apparaten.

Current
Currentt als winnaar van de Best Innovation Award 2025

Energie moet weer simpel worden
Koen Mulders, medeoprichter en CEO van Currentt blikt een dag later terug op de winst. “Toen we hoorden dat we genomineerd waren namen we al een foto met zijn allen, omdat we daar al zo blij mee waren”, vertelt hij. “Wij bestaan nog niet zo lang en dat we dan van al die bedrijven op deze beurs genomineerd worden, dat is echt heel tof. Maar toen we naar de uitreiking gingen durfden we nog nergens op te hopen.”

Mulders en zijn collega’s zijn dolblij met de winst, wat hij omschrijft als “erkenning tussen giganten.” De award heeft het bedrijf veel vertrouwen gegeven. Mulder benadrukt: “EMS’en zijn heel belangrijk in de energietransitie. We hebben op de beurs gemerkt dat er veel interesse in is.” Currentt stelt daarnaast drie eisen aan de EMS. Het moet eenvoudig te installeren zijn, iedereen moet het kunnen doen. Het moet een universele EMS zijn, die het hele team kent. En het moet stabiel draaien.

“Wij gaan verder met ons doel om energiekosten te besparen en energie weer simpel te maken”, besluit Mulders. “Vroeger kwam het gewoon uit de muur, maar tegenwoordig is het zo lastig met omvormers, dynamische contracten.”

Ontploffing van batterijen
Julian Buitenhuis, mede-eigenaar van Ecopowercell, stond de volle drie dagen op de beurs. Hoe kijkt hij terug op het evenement? “Met een goed gevoel”, zegt hij. “We hebben het lekker druk gehad, er zijn veel mensen aan onze stand gekomen. Nu op de laatste dag is het wel wat rustiger, maar we hebben goede zaken kunnen doen.”

“Wij wilden hier vooral veel potentiële partners voor onze business werven en we hebben goede gesprekken gevoerd”, gaat hij verder. “We hebben het afgelopen jaar veel nieuwe systemen weggezet, het fijne van een beurs als deze is dat je die aan de doelgroep kan laten zien. En het is voor ons een extra kans om te laten zien dat we er zijn.”

Buitenhuis ziet een duidelijk verschil met de beurs van vorig jaar. “De beurs is echt ontploft met nieuwe batterijen. Natuurlijk is dit ook een techbeurs, maar dat valt echt op. Ik heb denk ik wel zes nieuwe typen batterijen gezien.”