Sonnenkraft wil kwaliteit voor alles laten gaan

24.08.2021 Jan de Wit

Sonnenkraft wil kwaliteit voor alles laten gaan
©Sonnenkraft

Sonnenkraft, de Oostenrijkse leverancier van complete zonne-energiesystemen, ontving onlangs het hoogste certificaat voor brandveiligheid voor zijn glas-glaspanelen. Tel daar een investering van 8,5 miljoen euro in een nieuwe productielijn in Oostenrijk bij op en je begrijpt hoe het bedrijf zich de komende jaren in de markt wil gaan zetten. Als een speler die een stabiele stroom van Europese kwaliteitspanelen kan leveren.

“Die investering moet ons een jaarlijkse productie van 500 tot 550 megawatt gaan opleveren, dus dat is echt een serieuze uitbreiding”, vertelt Jarno de Jong, hoofd sales Benelux bij Sonnenkraft. “Met deze investering willen we naar meer glas-glaspanelen toe, maar glas-foliepanelen blijven onze corebusiness.”

Sonnenkraft bestaat al dertig jaar en is begonnen met zonnewarmte, om in 2004 ook zonnepanelen te gaan maken. Onder de naam Kioto Solar, een verwijzing naar het Kyoto-protocol – een uitwerking van het Klimaatverdrag uit 1992.

Met een beetje fantasie zou je hun productielijn ook een uitwerking van een klimaatverdrag kunnen noemen. Sonnenkraft produceert namelijk alles zelf. “De gehele productie wordt in onze twee fabrieken in Oostenrijk gedaan. Het voordeel daarvan is dat we de kwaliteit ook volledig in eigen handen hebben. Zo kunnen we kwaliteit leveren met twintig tot dertig jaar garantie”, aldus De Jong.

Bespaar niet op zonne-installaties
De Jong erkent dat je met de panelen van Sonnenkraft wat duurder uit bent dan sommige andere merken, maar hij benadrukt dat dit in geen verhouding staat tot de kwaliteit. “We merken dat er steeds vaker allerlei onduidelijke merken op de markt komen die vaak alleen maar gefocust zijn op een zo laag mogelijke verkoopprijs.”

Onverstandig volgens hem, want op de lange termijn ben je duurder uit. “Mensen – en met name Nederlanders – zijn te veel gefocust op de terugverdientijd en kopen daarom goedkope spullen die vaak niet goed op elkaar aansluiten of geïnstalleerd zijn door cowboys. Ik zit al lang in de zonne-energiesector en ik zie nog steeds echt de gekste dingen. Dan bespaar je op je installatie, maar creëer je wel een brandonveilige situatie of een inefficiënte installatie.”

Volgens De Jong een hele slechte ontwikkeling voor de sector. “Mensen krijgen hierdoor geen realistisch beeld van brandveiligheid van zonnepanelen. De meeste branden ontstaan namelijk door verkeerde aansluitingen van connectoren of lussen. Verkeerde installaties dus.”

Het moet en-en worden. “Mensen moeten beter geïnformeerd worden en zelf moeten ze meer bereid zijn om te investeren in kwaliteit. Als de hele zonne-energie-installatie afbrand ben je veel verder van huis. Met het hoogste certificaat van brandveiligheid dat wij gehaald hebben, kunnen we onze klanten nog beter garanderen van onze kwaliteit.”

Strenge regels voor betere installaties
Sonnenkraft profiteert van het feit dat de regels in Oostenrijk veel strenger zijn. “De inspecties met scope-12 in Nederland is een goede eerste stap, maar eigenlijk moet de overheid die handschoen oppakken, ook bij het controleren op zaken als instortingsgevaar. In Oostenrijk wordt alles onafhankelijk gekeurd voordat de installatie überhaupt wordt aangesloten.”

De eisen vanuit de verzekeraar zijn er ook strenger. “We horen vaak dat glas-glaspanelen de standaard wordt en steeds meer verzekeraars eisen dat ook, net als een minimaal twee keer 2 millimeter dikke glasplaat. Waar wij ook mee werken en die ervoor zorgt dat je panelen brandveiliger zijn. De kwaliteit die je voor die extra kosten krijgt is het op de langere termijn meer dan waard.”