Steun voor afbouw van de salderingsregeling daalt

18.01.2023 Daan Jansen

Steun voor afbouw van de salderingsregeling daalt
©Zonneplan

Het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling heeft steun nodig van de oppositie om een meerderheid te halen in de Eerste kamer. Na een onverwachte wending in het debat op dinsdag lijkt dat minder waarschijnlijk.

GroenLinks en PvdA waren het niet eens met de afbouwregeling, ondanks dat de salderingsregeling steeds meer als niet sociaal wordt bestempeld. Deze partijen geven aan dat er eerst alternatieve plannen moeten zijn om de uitrol van zonnepanelen te bevorderen, met name op huurhuizen.

In het debat leek de PVV toch nog de afbouw zeker te stellen. Later bleek dat de PVV alleen voor afbouw van de regeling was bij toekomstige paneeleigenaren, maar niet bij bestaande eigenaren.

Steun van de oppositie lijkt nu erg onzeker. Bovendien hebben zowel de regeringspartijen als oppositiepartijen amendementen ingediend om terugverdientijden van consumenten zeker te stellen.

Netbeheerders hebben al eerder aangegeven dat voorbereidingen getroffen moeten worden om salderen af te bouwen. Wanneer de beslissing tot afbouw te ver vooruit geschoven wordt, kan dat afbouw in de praktijk vertragen.