Stijging aantal zonnepanelen lager in stedelijke gebieden

16.05.2022 Nicolien van Loon

Stijging aantal zonnepanelen lager in stedelijke gebieden

Bovenaan prijkt Goeree-Overflakkee. Stedelijke gebieden blijken achter de blijven met de rest van het land qua aantal nieuw geïnstalleerde zonnepanelen. Dit blijkt uit een onderzoek dat het AD heeft gehouden op basis van gegevens van verzekeraars, die het aantal zonnepanelen op daken van woningen in kaart hebben gebracht.

2 op de 10
De koudwatervrees bij burgers is verdwenen. Inmiddels heeft bijna twee op de tien Nederlandse huishoudens zonnepanelen op het dak. 

Eiland vol panelen
In de regio Rotterdam is het eiland Goeree-Overflakkee koploper, daar heeft maar liefst 26 procent van de woningen zonnepanelen. Tea Both-Verhoeven, wethouder van de gemeente Goeree-Overflakkee, is verheugd maar niet verrast met de score: “Je ziet het als je over het eiland rijdt. We hebben naast windenergie ook vol ingezet op zonne-energie.”

Rotterdam scoort laag
De stedelijke gebieden blijven flink achter. In Rotterdam zijn er weliswaar veel zonnepanelen bijgekomen (een stijging van 169 procent), maar slechts 4 procent van de woningen heeft deze energiebron. Schiedam (6 procent) en Vlaardingen (7,8 procent) bevinden zich ook onderaan de lijst.

Complex
Adriaan Korthuis, oprichter van Climate Focus, verklaart: “In de grote steden, met veel appartementencomplexen, zijn veel gedeelde daken. Zonnepanelen moeten via de VvE worden geregeld en dat levert vaak gedoe op. Het is ingewikkelder.”

Gluren op de daken van de buren
Een andere factor is dat de gebouwen hoger zijn in Rotterdam, waardoor je niet op de daken kan kijken. “Mensen zien niet dat dat er zonnepanelen op het dak liggen. Dat is bij rijtjeshuizen anders. En als je ziet dat de buurman ze heeft, wil je ze zelf ook.” In een reactie meldt de gemeente Rotterdam "op de goede weg te zijn". “Maar het kan beter. We doen er veel aan, we hebben er vertrouwen in dat zonne-energie een verdere vlucht gaat nemen.”

De grootste stijging was te zien in Capelle aan den IJssel. Daar steeg het aantal zonnepanelen tussen 2017 en 2021 met maar liefst 250 procent.