Tekort aan omvormers zorgt voor stagnatie op PV-markt

28.04.2022 Simone Tresoor

Tekort aan omvormers zorgt voor stagnatie op PV-markt

Iedereen wil zo snel mogelijk aan de zonnepanelen. Vooral nu de energieprijzen torenhoog zijn willen de huishoudens die nog niet hebben geïnvesteerd in PV nu wel in panelen investeren. Toch moeten ze geduld hebben want er is een tekort aan omvormers, schrijft het AD.

PV-leveranciers kunnen de grote vraag niet bijbenen en verhogen soms al hun prijs. Nederland mag zich trots de snelstgroeiende PV-markt van Europa noemen. Het aantal huizen met zonnepanelen op het dak groeit richting de 2 miljoen, dat is bijna een op de vier woningen.

Chips
Onderzoeker Steven Heshusius van Dutch New Energy Research legt uit waarom: “De vraag was al hoog, maar die is dankzij de structureel hoge energieprijzen verder gestegen. Normaal gesproken is er een seizoenseffect als de zon in het voorjaar meer gaat schijnen, maar de vraag is nu echt geëxplodeerd. Er lijken genoeg zonnepanelen te zijn, maar de aanvoer van omvormers is een probleem, omdat daar chips in zitten die regelen dat de stroom van het zonnepaneel wordt omgevormd naar de stroom die uit het stopcontact komt. De grondstoffen voor chips zijn schaars en dan ontstaat er een tekort.”

Langere wachttijden voor de consumenten dus. Konden zonnepanelen eerder binnen zes weken worden geïnstalleerd, nu zitten aanbieders vaak al op tien weken. Bij systemen met omvormers per paneel moet je al denken aan veertien weken.

Lockdowns China vormen een probleem
Ook brancheorganisatie Techniek Nederland ziet het probleem: “Microchips en andere grondstoffen zijn helaas schaars, terwijl de vraag wereldwijd toeneemt. Daar komt bij dat de meeste omvormers afkomstig zijn uit China, waar nieuwe lockdowns van kracht zijn in verband met het coronavirus.”

De energietransitie is volgens Heshusius niet in gevaar. “Aanhoudende tekorten zitten wel een versnelling in de weg”.