TenneT verhoogt transporttarieven, huishoudens en bedrijven meer kwijt

12.09.2022 Simone Tresoor

TenneT verhoogt transporttarieven, huishoudens en bedrijven meer kwijt

Netbeheerder TenneT verhoogt komend jaar zijn transporttarieven, schrijft Dagblad van het Noorden. Huishoudens gaan daardoor 15 euro per jaar meer betalen en een klein mkb-bedrijf ziet de rekening in 2023 met 80 euro omhooggaan, is de inschatting van de netwerkbeheerder.

Afhankelijk van hun afname en type aansluiting moeten de grootste bedrijven, die direct op het netwerk van TenneT zijn aangesloten, komend jaar rekenen op een verdubbeling van hun nettarief.

De kosten van TenneT zijn voor de meeste afnemers een klein deel van hun energierekening. De netbeheerder brengt het grootste deel van zijn tarieven in rekening bij regionale netbeheerders en die mogen die kosten aan hun afnemers doorberekenen.

Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, schrijft hierover aan de Tweede Kamer: “De verwachte tariefstijging heeft te maken met de gestegen inkoopkosten voor elektriciteit en vermogen. De kostenstijging zit met name in de prijsontwikkeling als gevolg van de ontwikkelingen op de energiemarkt. Ook door de toegenomen drukte op het elektriciteitsnet nemen de kosten toe. De netbeheerder kan zelf ‘weinig doen’ aan de kosten voor elektriciteit en vermogen, omdat deze worden gemaakt ter uitvoering van wettelijke taken.”

Omdat de marktomstandigheden op de energiemarkt dit jaar slechter zijn dan in 2021 verwacht TenneT ook in 2024 de tarieven te moeten verhogen omdat deze worden gebaseerd op de in 2022 gemaakte kosten.