Toename in vraag naar zonnepanelen na besluit salderingsregeling eerste kamer

05.03.2024 Gijs de Koning

Toename in vraag naar zonnepanelen na besluit salderingsregeling eerste kamer

Het besluit van de eerste kamer op 13 februari om de salderingsregeling voort te laten bestaan heeft tot een toename in de vraag naar zonnepanelen geleid. Dat blijkt uit een rondgang van Techniek Nederland onder hun aangesloten installateurs.

Na een tijd van onzekerheid rond de salderingsregeling na het voorstel van demissionair minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten om deze af te bouwen vanaf 2025 heeft de Eerste Kamer toch besloten de regeling voorlopig in stand te houden. Zonnepanelen blijven hierdoor een interessante investering.

Dat merkt ook Martin Hoekstra van installateursbedrijf ST/Warmte. Hoekstra zegt: “Afgelopen najaar hadden we maximaal vier aanvragen per maand, deze maand zijn het er dertig.” Ook directeur Dursun Kilic van Niyata Energy ziet het aantal aanvragen oplopen met een stijging van 10 procent meldt Techniek Nederland.

Echter is de toename niet alleen te wijten aan de beslissing van de Eerste Kamer. “We gaan richting het voorjaar en dan trekt de vraag altijd aan”, zegt Hoekstra.

De aanhoudende toename in zonnepanelen-installaties zorgt ook voor de nodige kritiek op de salderingsregeling. Vooral netbeheerders merken dat het net vaak overbelast is door de hoeveelheid stroom en zullen hierdoor de capaciteit in rap tempo moeten verhogen. Voorzitter van Techniek Nederland Doekle Terpstra vindt dat “het urgenter dan ooit is om het elektriciteitsnet te verzwaren en uit te breiden”.