Tot 206 terawattuur nodig om klimaatdoelen 2030 te realiseren

13.06.2022 | Nieuws Jan de Wit

Tot 206 terawattuur nodig om klimaatdoelen 2030 te realiseren

De Werkgroep Extra Opgave, onderdeel van het Uitvoeringsoverleg Elektriciteit, rondde enige tijd geleden zijn rapport Alles uit de kast af. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft dit nu gepubliceerd. Hieruit blijkt dat er mogelijk een verdubbeling van de elektriciteitsvraag (tot 206 terawattuur) en een halvering van de emissies (naar 6,1 megaton) ten opzichte van het klimaatakkoord nodig is om de klimaatdoelen voor 2030 te realiseren.

Om de verdubbeling van de elektriciteitsvraag (tot 206 terawattuur) en de halvering van de emissies (naar 6,1 megaton) te realiseren stelt het Uitvoeringsoverleg Elektriciteit voor om alle vijf de mogelijke opties te versnellen.

Het gaat hier om meer opwekcapaciteit van windenergie en waterstof op zee, extra kleinschalige zonnesystemen op daken, extra hernieuwbare energie op land door meer van de RES-ambities te realiseren, CO2-vrije regelbare productie en import van waterstof.

“De omvang van de opgave en de onzekerheden in de aanbodopties maken dat we op dit moment niets te kiezen hebben”, zo schrijft het Uitvoeringsoverleg aan de Kamerleden.

Daarbij noemt Olof van der Gaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie en de Werkgroep Extra Opgave, de energie-infrastructuur, snellere procedures en besluitvorming, ruimtelijke en ecologische inpassing, volwaardige betrokkenheid van de omgeving en een gezonde businesscase voor investeerders als “cruciale randvoorwaarden”.

Werkgroep Extra OpgaveUitvoeringsoverleg ElektriciteitAlles uit de kastministerie van Economische Zaken en KlimaatelektriciteitsvraagKlimaatakkoordklimaatdoelenolof van der gaag Nederlandse Vereniging Duurzame Energienvdeenergie-infrastructuurHernieuwbare energiehernieuwbare elektriciteitzonnepanelenenergietransitie

Bedrijvenregister

Agenda

Event: SVOLT ENERGY & BLUESUN SOLAR 1GWH STRAGETIC PARTNERSHIP AGREEMENT

1 oktober 2022 - 1 mei 2023
2020-10-01 00:00:00

Bluesun

Lees verder

Webinar: Introductie tot Solar Monkey

25 oktober 2022 - 30 april 2023

Solar Monkey

Lees verder

Event: Warmly Celebrate The Successful Maiden Voyage Of Bluesun Vessal

17 november 2022 - 8 juni 2023

Bluesun

Lees verder

Webinar: SolarEdge | Haal het maximale uit het SolarEdge monitoring platform

1 februari 2023
11:00

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu