Transport en flexibiliteit in Contouren Nationaal Plan Energiesysteem

14.06.2022 Kenneth Nwosu

Transport en flexibiliteit in Contouren Nationaal Plan Energiesysteem

Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, stuurde vrijdag de brief Contouren Nationaal Plan Energiesysteem naar de Tweede Kamer. Een visie voor het toekomstige energiesysteem in Nederland, waarbij er een belangrijke rol is weggelegd voor flexibiliteit en transport. 

"Dit plan zal een beeld geven van het energiesysteem van de toekomst. Het zal ingaan op het traject waarlangs we vanuit het heden naar dat systeem toe kunnen bewegen. Bovendien zal het plan schetsen hoe burgers, bedrijven, medeoverheden, staatsdeelnemingen, netbeheerders en andere betrokkenen mede vorm kunnen geven aan het systeem van de toekomst", aldus minister Jetten.

Vier pijlers energiesysteem
De contouren Nationaal Plan Energiesysteem zijn gericht op leveringszekerheid, betaalbaarheid, veiligheid, leefomgevingskwaliteit, maatschappelijke betrokkenheid en duurzaamheid. Dit moet bereikt worden via een benadering vanuit vier samenhangende pijlers:

  1. Het beperken van de binnenlandse energievraag en aanpassen van de vraag richting gebruik van CO2-vrije energiedragers;
  2. Het ontwikkelen van binnenlandse productiemogelijkheden;
  3. Het bevorderen van de ontwikkeling van internationale markten voor duurzame energie;
  4. Het ontwikkelen van flexibiliteit en transport- en distributie-infrastructuur die vraag en aanbod op betrouwbare wijze aan elkaar verbindt.


Flexibiliteit
De minister schetst de complexiteit en spreekt van het leggen van de randen van een ingewikkelde puzzel zodat de contouren zichtbaar worden:

"Het toekomstige systeem zal gegeven het variabele karakter van duurzame energieopwek (meer en meer weers-, seizoen- en locatieafhankelijk) vergaande systeemintegratie vereisen. Door deze variabele productie moet – al op korte termijn – de flexibiliteit in het systeem aan zowel vraag- als aanbodkant sterk toenemen. Onder andere elektrolyse en hybride industriële productieprocessen, maar ook elektrische voertuigen en (hybride) warmtepompen in de gebouwde omgeving kunnen aan de vraagkant belangrijke flexibiliteit leveren. Ook opslagsystemen kunnen bijdragen aan de flexibiliteit.” 

Nettarieven
Om deze flexibiliteit te bereiken moeten huidige problemen met netwerktarieven worden opgelost. Onlangs noemde Energy Storage NL nog de transporttarieven voor opslag door batterijen als belangrijke belemmering. 

De minister erkent het belang van een werkbare tarievenstructuur:

"Voor een effectieve ontwikkeling van een flexibiliteitsmarkt is het van belang dat netwerktarieven gebruikers niet onnodig belemmeren in het bijdragen aan de flexibiliteit in het systeem. Het is aan de gezamenlijke netbeheerders om een voorstel te doen om de tarievenstructuur te wijzigingen. Het is daarbij aan ACM om dit voorstel dan als onafhankelijk toezichthouder te toetsen en vast te stellen. Daarom spoort het kabinet de partijen aan om spoedig met voorstellen tot herziening van de tariefstructuur voor de nettarieven te komen om daarmee eventuele onnodige belemmeringen tot een meer flexibele benutting van het net weg te nemen."